Ultra Zanimljivo

10 zdravih navika za mršavljenje!

Istraživanje objavljeno u časopisu „American Psychologist“, pokazalo je da kratkotrajna dijeta zapravo ne vodi smanjenju težine i poboljšanju zdravlja kod većine ljudi. Naime, u istraživanju je dokazano da dijeta  može biti štetna. Slijedi ovih 10 zdravih navika, koje će ti pomoći da mršaviš zvravo bez dijete!

Jedi polako i dobro žvaći

Foto: brightside

Istraživanje je pokazalo da ljudi koji brzo jedu, takođe dobijaju na težini, brže od onih koji jedu polako. Ako jedeš polako i dobro žvaćeš, osjetićeš sitost, čak i ako je pojedeno manje hrane. Da bi se stekla navika laganijeg žvakanja, možeš početi tako što ćeš brojati zalogaje i koliko puta žvaćeš svaki zalogaj.

Voda

Foto: brightside

Pitka voda je od suštinskog značaja za naše zdravlje. Pitka voda prije obroka, takođe može pomoći da izgubiš na težini, jer će te zasititi. Istraživanje je pokazalo, da su ljudi koji su pili pola litre vode, 30 minuta prije obroka, jeli manje od onih koji nisu pili vodu prije obroka. Istraživanje koje je trajalo 12 nedelja, zaključilo je da su ispitanici, koji su pili vodu prije obroka, izgubili 44% više težine u poređenju sa onima koji nisu.

Posluži hranu na crvenim tanjirima

Foto: brightside

Ovo bi moglo izgledati čudno, ali eksperiment je pokazao da su ljudi pili manje iz crvenih čaša i jeli manje iz crvenih tanjira u poređenju sa onima, koji su istu hranu konzumirali posluženu u plavim čašama i na plavim tanjirima. Vjerovatan razlog za to, može biti to što crvenu boju doživljavamo kao suptilni signal za zaustavljanje.

Izbjegavaj slatka gazirana pića

Foto: brightside

Dodatni šećer je najveći krivac za brojne zdravstvene probleme, od dijabetesa i gojaznosti do srčanih bolesti. Konzumiranje samo jedne limenke gaziranog pića, koje sadrži oko 52g šećera, prouzrokovaće da premašiš preporučenu dnevnu količinu dodatnog šećera, od 37,5 grama za muškarce i 25 grama za žene. Umjesto toga, konzumiraj zdrava pića kao što su zeleni čaj, kafa ili svježe iscijeđeno voće.

Jedi bez ometanja

Foto: brightside

Obrati pažnju na jelo bez ometanja gledanjem televizije ili igranja igrica, i to će ti pomoći da jedeš manje. Takođe ćeš svjesnije da jedeš zdravu hranu, ako te ne ometa okolina. Pregledom 24 istraživanja zaključeno je da su ljudi, koji su bili ometeni u vrijeme obroka jeli oko 10% više.

Jedi dva jajeta dnevno

Foto: brightside

Istraživanje objavljeno u časopisu International Journal of Obesity, pokazalo je da ako za doručak kombinuješ jaja, možeš povećati svoje šanse da izgubiš kilograme u poređenju, ako na primjer jedeš pecivo za doručak. To je zato što visok sadržaj proteina u jajima, sprečava da osjećaš glad duži vremenski period.

Ne preskači doručak

Foto: brightside

S obzirom na jutarnju žurbu, ponekad svi preskočimo doručak. Ova praksa je štetna za naše cjelokupno zdravlje. Konzumiranjem doručka, ne samo da dobijamo energiju da započnemo dan, već i smanjujemo šanse da dobijemo dijabetes, kilograme i razvoj srčanih problema. Istraživanja su pokazala, da doručak pomaže kod mršavljenja. U stvari, više od 75% ljudi, koji su izgubili na težini više od 28kg, jedu doručak svaki dan.

Ako osjetiš glad, uzmi žvaku sa okusom mente

Foto: brightside

Žvake bez šećera, mogu ti pomoći da izbjegneš glad. Menta otupljuje nepce i ubija potrebu za jelom. Istraživanje koje je sprovedeno na Univerzitetu Rhode Island, otkrilo je da su ljudi koji su žvakali žvaku, konzumirali manje kalorija tokom ručka, a nisu ih nadoknadili jedući kasnije u toku dana.

Jedi na dobro osvijetljenom mjestu

Foto: brightside

Konzumiranje hrane na dobro osvijetljenim mjestima, pomaže ljudima da donose zdravije izbore, kada je u pitanju hrana. Prema istraživanju koje su proveli istraživači iz različitih američkih univeziteta, otkriveno je da su ljudi koji su konzumirali obroke na svijetlim mjestima, konzumirali 39% manje kalorija, nego ljudi koji su jeli na slabo osvijetljenim mjestima.

Jedi više od 3 puta dnevno

Foto: brightside

Umjesto da jedeš tri velika obroka dnevno, zdravije je jesti šest manjih obroka. Razdvajanje obroka skraćuje interval između tradicionalnog obroka za doručak, ručak i večeru. Sada je dokazana činjenica, da što duže čekaš da jedeš obrok, to su veće šanse da se prejedeš. Prema dijetetičarki Amy Jamieson-Petonic „Nakon otprilike 3 sata bez hrane, šećer u krvi počinje da pada, a poslije 4 sata, tvoje tijelo je već probavilo sve ranije pojedeno. Kada prođe 5 sati, šećer u krvi počinje da pada, a ti zgrabiš sve što stigneš.“

Nadamo se da su ti ovi savjeti pomogli, da drugačije razmišljaš u unosu hrane, mršavljenju i zdravlju.

 

Izvor: brightside.me

Slični članci

Empatija? U Danskoj je uče u školi

Ultra magazin

NASA je objavila nove fotografije slijetanja na Mjesec

Ultra magazin

Kako će nova Instagram opcija uticati na influensere?

Ultra magazin