Trenutno čitaš
“Pakao” na zemlji – najtoplija mjesta na svijetu

“Pakao” na zemlji – najtoplija mjesta na svijetu

NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

Bez obzira koliko voliš i uživaš u sunčanju, visokim temperaturama i osjećaju toplote na koži, na mjestima o kojima ćeš čitati u nastavku, ne vjerujemo da bi ti bilo prijatno. Sa paklenim temperaturama i nepodnošljivim vrućinama, ova mjesta su dobila status “pakla”  na zemlji.

Dalol, Etiopija

Foto: Piu_Piu/Shutterstock

Dalol koji se nalazi u sjevernoj Etiopiji, ne drži rekord za najvišu temperaturu ikada zabilježenu, ali stručnjaci tvrde da se sa ukupnom prosječnom godišnjom temperaturom od 35°C  svrstava na najtoplije naseljeno mjesto na planeti. Ljetna temperatura u ovom „paklu“ u Africi, često ide preko 40°C. Dolina Dalol se nalazi 130 metara ispod nivoa mora, a u blizini se nalazi istoimeni vulkan koji je posljednji put eruptirao 2011. godine.

Feniks, Arizona

Foto: Dreamframer/Shutterstock

Feniks je najtopliji grad u Sjedinjenim Američkim Džavama, pokazala je analiza napravljena na osnovu podataka Nacionalne uprave za okeanske atmosfere. Normalna najviša temperatura pustinjskog grada tokom ljeta je 41°C. Sa nevjerovatnih 169 dana godišnje sa temperaturom iznad 32°C, zaključak je da je u Feniksu pustinjski toplo.

Meka, Saudijska Arabija

Foto: BANDAR AL-DANDANI/AFP via Getty Images

Meka je najsvetiji grad u islamu i najtopliji na svijetu, na osnovu prosječne godišnje temperature. Iako je niža od one u Dalolu, mnogi tvrde da Meki pripada titula najtoplijeg grada na svijetu na osnovu konstantno visokih temperatura tokom cijele godine. Temperatura nerijetko ide do 44°C. Ovdje nema predaha od vrućine. Grad je okružen arapskom pustinjom i prostire se u dolini u podnožju planine Sirat. Gusto je naseljen, sa oko 1,5 miliona stanovnika i velikim nedostatkom zelenila.

El Azizija, Libija

Ovaj gradić je uživao u slavi najtoplijeg mjesta na svijetu tokom 90 godina, nakon što je 1922. zabilježio temperaturu od 58 stepeni. Kalifornijska dolina smrti vratila je svoju plamenu krunu kada su meteorolozi proglasili zapis nevažećim. Ali, s redovnim ljetnim danima od 48°C i više, nekadašnja prijestonica libijske četvrti Jafara, samo 40 kilometara južno od glavnog grada Tripolija, nije mjesto u kojem bismo se poželjeli naći bez naočala i vode.

Atina i Elefsina, Grčka

najtoplija mjesta na svijetu
Foto: Sven Hansche/Shutterstock

Svako ko se u Atini našao 10. jula davne 1977. godine, poželio je da mu je obala blizu. Tada je postavljen rekord za najveću temperaturu u kontinentalnoj Evropi, kada je izmjereno 48°C. Istog dana je u obližnjem mjestu Elefsina izmjerena ista temperatura. Oba mjesta su poznata po paklenim ljetnim temperaturama. Prosječna ljetna temperatura u Atini iznosi oko 30°C.

Pročitaj

Teksas, Sjedinjene Američke Države

najtoplija mjesta na svijetu
Foto: Roschetzky Photography/Shutterstock

Svako ko živi ili je proveo jedan ljetni dan u San Antoniju, Austinu ili gotovo bilo gdje u Teksasu, neće se iznenaditi kad sazna da je „Država usamljenih zvijezda“ zvanično najtoplija u SAD-u, barem tokom ljeta. To je prema podacima i analizama na osnovu prosječnih temperatura između juna i avgusta od 1901. do 2010. godine. Prosječna ljetna temperatura u prošlom vijeku bila je 27°C, a mjesto Del Rio na jugozapadu, oko 250 kilometara zapadno od San Antonija – najtoplije je područje s prosjekom od 29°C. Ipak, to je  ništa u poređenju sa najvišom temperaturom ikad zabilježenom u državi, koja je bila pretoplih 49°C, 1994. godine.

Mitribah, Kuvajt

najtoplija mjesta na svijetu
Foto: Arlo Magicman/Shutterstock

Sa temperaturom nešto manjom od 54°C, zabilježenom u julu 2016. godine i potvrđenom od Svjetske meteorološke organizacije (WMO), Mitribah je zabilježio najtopliji dan u Aziji. Njegova meteorološka stanica nalazi se u zabačenom sjeverozapadnom dijelu zemlje, dok je rekord zabilježen tokom vrućine koja je zahvatila čitavu regiju, uključujući i glavni grad te države Kuvajt.

 

Izvor: loveexploring.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum