Trenutno čitaš
Značenje koje se krije iza Pantone boje za 2024. godinu

Značenje koje se krije iza Pantone boje za 2024. godinu

Kad bismo mogli vizualizovati godinu koja je pred nama, koje bi boje bila? Ova apstraktna misao je godišnje razmatranje stručnjaka na Institutu za boje Pantone, koji prolaze kroz modne piste, trendove u dizajnu enterijera, trenutke pop kulture i ljudsku psihologiju kako bi izabrali boju.

Prema njihovom istraživanju, nijansa koja će definisati 2024. je Peach Fuzz — lagani ton koji dočarava mir i spokoj. “Prolazimo kroz mnogo previranja u našim životima i imamo potrebu za bojom koja njeguje”, rekla je specijalista za boje Pantonea Leatrice Eisman. “To je topla i ugodna nijansa. I veoma je taktilna. Smatramo da je u ovakvom trenutku taktilnost zaista važna – dodirnuti druge ljude i okupiti ih u našim domovima”.

Pantone’s “Peach Fuzz” has been announced as the Color of the Year 2024.

Tonovi breskve bili su prisutni na modnim pistama proljeće-ljeto 2024, posebno u Milanu s italijanskim kućama kao što su Gucci, Jil Sander i Sportmax koje su prednjačile. Na Oscars Vanity Fair afterparty u martu, Hilary Duff je nosila Dolce & Gabbana u ovoj boji. Ubrzo nakon toga, Uma Thurman prisustvovala je dodjeli nagrada Women Making History u Prada haljini od gabardina jesen-zima 2023. u istoj boji.

Ali proces istraživanja za odabir boja je kumulativan i nije dovoljno samo pogledati najnovije iteracije breskve, kaže Eisman. Za proljeće-ljeto 2016, kralj sivih boja Giorgio Armani objavio je nezaboravnu kolekciju u kojoj je većina komada bila u ovoj boji. Poslednji put kada smo Bijonse vidjeli na Met Gala, takođe 2016. godine, vidjeli smo je u kreaciji boje breskve. Iako je u to vrijeme javnost kritikovala Givenchyjevu haljinu od puf rukava, ukrašenu lateksom, to je bio ključni trenutak za Pantone tim. Ali kakve veze ima trenutak na crvenom tepihu u 2016. sa duhom vremena 2024? “Osjećali smo da Beyoncéin izgled tada je nešto što i danas ima život“, rekla je Leatrice Eisman. Ne zaboravljamo ono što smo ranije vidjeli.”

Getty Images

Od tada je boja na crvenom tepihu bila prisutnakod mnogih zvijezda. Florence Pugh nosila je Chloé haljinu proljeće-ljeto 2020. za francusku premijeru filma “Male žene”, dok je breskvasta haljina Zoë Kravitz Oscar de la Renta nošena na dodjeli SAG nagrada 2020. dospjela na naslovnice zbog svoje klasične, vintage privlačnosti.

“Mislimo da je ova boja izrazito nostalgična boja”, kaže Eisman. “Češće boja žene. A ipak je prilagođena muškim ormarima i okruženju. Mislim da to govori o modernosti nijanse”.

Getty Images

Za vizuelni dokaz rastućeg muškog uvažavanja boje breskve, ne treba tražiti dalje od ansambla Dwaynea za dodjelu Oscara 2023. Njegova smoking jakna iz Dolce & Gabbana bila je savršena nijansa Peach Fuzz, i to od suštinski taktičke satenske tkanine. A za inspiraciju o tome kako dodatno ažurirati ton modernim ukusima, uzmimo u obzir Rihannu i mini haljinu od kože breskve koju je nosila dok je bila trudna 2022. na reviji Off—White u Parizu.

Pročitaj

Getty Images

Ove godine obilježava se i 25. godišnjica Pantoneove inicijative Boja godine. Psihologija boja iza koje stoji Eisman i posljednje tri selekcije njenog tima je ukorijenjena u izdržljivosti, optimizmu, hrabrosti i snazi, upućujući na naša konstantno turbulentna vremena. Ali hvatanje kolektivnog raspoloženja čak i u atmosferi konfuzije i anksioznosti poznata je teritorija za Pantone.

Na kraju krajeva, prva boja godine bila je nebesko plava 1999. godine. “Bilo je divno, puna nade, sve te divne stvari koje osjećate kada razmišljate o budućnosti. Ali postojao je i strah da će svi satovi stati”, kaže Eisman.

Ako se 1999. radilo o prihvatanju nepoznatog i uključivanju nekog razmišljanja o plavom nebu, Pantone propisuje tiho povlačenje prema unutra za 2024.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum