Trenutno čitaš
Zdravstveni savjeti za ljeto: Kako da ostanemo zdravi i hidratizirani tokom ljetnih dana?

Zdravstveni savjeti za ljeto: Kako da ostanemo zdravi i hidratizirani tokom ljetnih dana?

Ljeto je vrijeme kada uživamo u sunčanim danima, plažama i dugim večerima na otvorenom. Međutim, visoke temperature mogu biti izazovne za naše zdravlje, pa je važno znati kako se pravilno brinuti o sebi.

Donosimo nekoliko korisnih savjeta o tome kako da ostanemo zdravi i hidratizirani tokom ljetnih dana, uključujući preporuke za suplemente koji mogu pomoći da se osjećamo najbolje moguće i da tokom ljeta imamo dovoljno energije.

Horoskopski znakovi na godišnjem odmoru
Pinterest

Hidratacija je ključ za dobro zdravlje

Hidratacija je temelj zdravlja, posebno tokom ljeta kada gubimo više tečnosti znojenjem. Jedna od bitnijih stavki za očuvanje zdravlja je da unosimo dovoljno vode tokom dana – preporučuje se najmanje osam čaša, ali ta količina može biti veća u zavisnosti od aktivnosti i temperature. Dodaj kriške limuna, krastavca ili mente u vodu za dodatno osvježenje i ukus.

Konyumacija hrane koja je bogata vodom

Osim što pijemo vodu, treba konzumirati hranu bogatu vodom. Lubenica, krastavci, jagode i narandže su odlični izvori hidratacije. Ove namirnice ne samo da nas hidriraju, već su i pune vitamina i minerala koji podržavaju naše zdravlje.

muzika
Pinterest

Suplementi za ljetne dane

Pored pravilne prehrane, određeni suplementi mogu nam pomoći da ostanemo zdravi i puni energije tokom ljeta:

  • Elektroliti – Znojenje uzrokuje gubitak elektrolita kao što su natrijum, kalijum i magnezijum. Suplementi elektrolita mogu pomoći u održavanju ravnoteže tečnosti u tijelu i sprečavanju dehidracije.
  • Vitamin C – Pomaže u jačanju imunološkog sistema i zaštiti kože od oštećenja izazvanih UV zračenjem. Možemo ga naći u obliku tableta ili kroz prehranu bogatu citrusima i bobičastim voćem.
  • Omega-3 masne kiseline – Omega-3 masne kiseline podržavaju zdravlje srca i kože. Riblje ulje ili ulje lanenog sjemena su odlični izvori ovih zdravih masti.
  • Probiotici – Zdravlje crijeva je ključno za opšte zdravlje. Probiotici mogu pomoći u održavanju zdrave crijevne flore, posebno ako putujemo i izloženi smo različitim bakterijama.
ljeto
Pinteres

Zaštita kože

Tokom ljeta, koža je izložena više suncu, pa je zaštita ključna. Krema sa zaštitnim faktorom (SPF)  je obavezna i treba je nanositi svakih par sati, posebno nakon plivanja ili znojenja. I svoje odjevne kombinacije uključiti šešire i laganu odjeću koja pokriva kožu kako bismo dodatno smanjili izloženost suncu.

Pročitaj

Redovna fizička aktivnost

Održavanje fizičke aktivnosti je važno i tokom ljeta, ali treba pilagoditi intenzitet i vrijeme kada vježbamo. Rano jutro ili kasno veče su idealni za vježbanje na otvorenom. Predlažemo i plivanje kad god je to moguće jer je odlična ljetna aktivnost koja nas hladi i pruža kompletnu vježbu za tijelo.

Mentalno zdravlje

Ljeto je vrijeme za opuštanje i uživanje, pa ne zaboravimo na mentalno zdravlje i mentalnu higijenu. Što više vremena treba posvetiti prijateljima i porodici, uključiti hobi u svakodnevnu rutinu, kao i tehnike opuštanja na primjer joge ili meditacije.

Naslovna fotografija: mrs.edithh

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum