Trenutno čitaš
Kako pripremiti kožu za sunce prije ljeta?

Kako pripremiti kožu za sunce prije ljeta?

kožu
Afrodita - Ljeto
Afrodita - Ljeto

Sunčeva svjetlost i omiljeni vitamin D može biti blagoslov za naše raspoloženje, ali isto tako može izazvati ozbiljne probleme za našu kožu ako je ne štitimo adekvatno. Dok se pripremamo za sunčane dane, važno je ne zaboraviti adekvatnu njegu i zaštitu kože. 

Dok se sunčamo, ili smo na neki drugi način izloženi suncu UV zraci mogu uzrokovati razne probleme poput opekotina, preranog starenja kože, pa čak i povećanog rizika od raka kože. Stoga je važno da počnemo pripremati našu kožu unaprijed kako bismo joj osigurali odgovarajuću zaštitu i njegu.

Istražili smo nekoliko koraka koje trebaš poduzeti kako bi tvoja koža bila spremna za zaštitu od sunca, kako bi ostala zdrava, osvježena i blistava tijekom cijele sezone.

koža
@look.online

Eksfolijacija je ključni korak u pripremi kože za zaštitu od sunca. Ovaj proces uklanja mrtve stanice kože s površine, čime se podstiče obnova kože i osigurava ravnomjernije nanošenje proizvoda za zaštitu od sunca.

Postoji nekoliko načina kako možeš eksfolirati kožu, a odabir metode ovisi o tvom tipu kože i ličnim preferencijama. Fizička eksfolijacija uključuje upotrebu proizvoda poput pilinga ili četke za tijelo koja mehanički uklanja mrtve stanice s površine kože.

Važno je napomenuti da se eksfolijacija ne preporučuje svakodnevno, posebno ako imate osjetljivu kožu. Umjesto toga, jednom do dva puta sedmično je obično dovoljno ako ćeliš rezultate bez iritacije kože. Nakon eksfolijacije, važno je hidratizirati kožu kako biste ju zaštitili od isušivanja i održali je mekom i glatkom.

zaštita kože
Ultra magazin

Nakon eksfolijacije, hidratacija je ključna komponenta u pripremi kože za zaštitu od sunca. Održavanje adekvatne hidratacije pomaže u očuvanju zdravlja kože, čini je otpornijom na oštećenja izazvana sunčevim zračenjem te osigurava bolju apsorpciju i učinkovitost proizvoda za zaštitu od sunca.

Postoje različiti načini kako možeš hidrirati kožu prije nanošenja proizvoda za sunčanje. Biraj proizvode koji sadrže sastojke poput hijaluronske kiseline, glicerina ili ceramida, koji pomažu u zadržavanju vlage u koži.

Osim toga, važno je konzumirati dovoljno vode i hidrirati kožu iznutra. Unos dovoljne količine tekućine održava kožu hidratiziranom, čime se smanjuje rizik od suhoće i dehidracije.

Takođe, izbjegavajte duže izlaganje vrućoj vodi prilikom tuširanja jer to može isušiti kožu. Umjesto toga, koristite blage i hidratantne sapune ili gelove za tuširanje koji neće oštetiti prirodnu barijeru kože.

zaštita kože
Ultra magazin

Upotrebom proizvoda koji sadrže antioksidante poput vitamina C, E ili ekstrakta zelenog čaja, možete dodatno zaštiti kožu od oksidativnog stresa koji uzrokuju UV zraci. Ovi sastojci pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala i smanjenju upale, čime se poboljšava opšta otpornost kože na štetne uticaje sunca.

Antioksidanti su tvari koje pomažu u sprečavanju oksidacije drugih molekula u tijelu. Oksidacija je hemijska reakcija koja može stvoriti slobodne radikale, koji su nestabilni molekuli koji mogu oštetiti stanice u tijelu. Kada su izložene UV zrakama, kožne stanice mogu biti posebno osjetljive na oksidativni stres, što može dovesti do preranog starenja kože, pigmentacija, pa čak i razvoja raka kože.

Pročitaj
vrste magnezijuma

Vitamin C, poznat i kao askorbinska kiselina, jedan je od najpoznatijih antioksidanata. On pomaže u zaštiti kože od slobodnih radikala neutralizirajući ih prije nego što mogu oštetiti stanice. Osim toga, vitamin C igra ključnu ulogu u sintezi kolagena, važnog proteina koji održava čvrstoću i elastičnost kože. Redovna primjena proizvoda s vitaminom C može doprinijeti poboljšanju teksture kože, smanjenju tamnih mrlja i borama te pružiti svjež i blistav izgled.

Vitamin E je još jedan važan antioksidans koji se često koristi u proizvodima za njegu kože. On štiti kožu od oksidativnog stresa, potiče zacjeljivanje oštećenja kože i pomaže u očuvanju njene hidratacije. Kao lipidni antioksidans, vitamin E posebno je koristan u zaštiti stanica od oštećenja uzrokovanih UV zračenjem te može pomoći u sprječavanju preranog starenja kože.

koža
Ultra magazin

Konačno, ne zaboravi redovno koristiti kremu sa odgovarajućim SPF faktorom. Širok je spektar krem koje pružaju zaštitu od UVA i UVB zraka. Nanesi kremu sa SPF faktorom najmanje 15 do 30 minuta prije izlaganja suncu i ponovno je nanesite svaka dva sata ili češće ako plivaš ili se znojiš.

koža
Ultra magazin

Priprema kože za zaštitu od sunca nije samo važna za zdravlje kože, već i za opštu dobrobit tokom ljetnih mjeseci. Slijedeći ove korake, možeš osigurati da tvoja koža ostane zdrava, osvježena i zaštićena od štetnih uticaja sunca.

Naslovna fotografija: look.online

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum