Trenutno čitaš
Zašto trebaš držati rolnu toaletnog papira u frižideru?

Zašto trebaš držati rolnu toaletnog papira u frižideru?

Nakon dugog dana na poslu, zadnja stvar za koju smo raspoloženi je otvoriti frižider da nas dočeka talas neprijatnih mirisa… Frižider često ispušta mirise kada ga otvorimo, i može biti iznenađujuće teško održavati ovaj kuhinjski aparat svježim i bez mirisa.

Mirisi mogu biti uzrokovani i prevelikom vlagom, te curenjem freona ili amonijaka. Pokušaj staviti novu rolnu toaletnog papira na stražnju stranu polica u frižider. Možda zvuči ludo, ali upijajuća svojstva toaletnog papira pomoći će upijanju neugodnih mirisa iz frižidera.

pexels

Prije svega očisti frižider od starih stvari, namirnica i očisti detaljno sve police i pregrade u frižideru. Nakon što to učiniš, evo kako stavljanje toaletnog papira u frižider, može eliminisati neugodne mirise.

pexels

Toaletni papir je neophodan za “hvatanje” mirisa

Da bismo razumjeli kako toaletni papir može apsorbovati mirise, važno je prvo razumjeti zašto se mirisi često zadržavaju u frižideru. Kad nešto ima miris, to je zato što ispušta sićušne molekule. Ove molekule putuju kroz zrak prije nego što dođu u naš nos, stimulišući tamošnje receptore mirisa. U zraku koji je topao ili vlažan, naš nos je još osjetljiviji i mirisi se mogu širiti još brže. Frižider možda nije topao, ali je sigurno vrlo vlažan.

Vlažno i tamno okruženje, zajedno sa starom hranom, šećerima i bakterijama čini ga savršenim tlom za razmnožavanje svih vrsta neugodnih mirisnih čestica, koje se vežu s molekulama vode i lebde u frižideru, dok ne otvoriš vrata.

pexels

Iz očitih razloga, toaletni papir je dizajniran da bude izuzetno upijajući. Međutim, ne upija samo tekućine u kontaktu; može ih povući i iz okolnog zraka. Stavljanje čiste rolne toaletnog papira u frižider apsorbovaće dio unutarnje vlage, a s njom i one neogodne čestice.

Pročitaj

Savjeti za korištenje toaletnog papira u frižideru

Ako namjeravaš isprobati ovaj trik, svakako koristi čistu i svježu rolu toaletnog papira, tek izvađenu iz pakovanja. Toaletni papir bez mirisa takođe je najbolji kako bi se izbjeglo da frižider miriše na “polja lavande” ili “svježi veš”. Nakon što nekoliko dana ostaviš toaletni papir da upije mirise, trebaš zamijeniti rolnu.

 

Izvor: housedigest.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum