Trenutno čitaš
Zašto treba da posoliš svoju lubenicu?

Zašto treba da posoliš svoju lubenicu?

Bingo - Kataloška akcija
Bingo - Kataloška akcija

Od svih voćki koje ljeto nudi, lubenica je definitivno na vrhu top lista. Ništa nije tako osvježavajuće kao hladna kriška svježe lubenice po vrućem ljetnom danu. Međutim, nismo znali da postoji super jednostavan trik koji poboljšava ne samo okus lubenice, već i njene zdravstvene prednosti: dodavanje soli.

lubenica i so
Foto: freepik.com

Vjerovatno ti ovo zvuči malo čudno, ali suprotstavljena slana aroma zaista ističe slatkoću kriške svježe lubenice i na neki način čini njen okus još slađim. Međutim, ono što je zaista zanimljivo je kako so mijenja cjelokupnu teksturu voća. Lagano prskanje solju zapravo uzrokuje da tekućina iz kriške lubenice bogate vodom izbije na površinu, čineći je još sočnijom i zašećerenom! Zapravo, ako posoliš komad lubenice i ostaviš ga nekoliko minuta, primijetićeš ovo poboljšanje još više.

Ovaj trik ima i neke zdravstvene prednosti. So, koja se naziva i natrijum, je prirodni elektrolit. Elektroliti pomažu da ostanemo hidrirani i održavamo ravnotežu tekućine u tijelu. Dodavanje malo soli lubenici, dakle, zapravo ćemo povećati hidratantnu moć voća.

lubenica i so
Foto: freepik.com

Sada kad ovo znaš, sve što ti treba je prstohvat soli. Počni s najmanjom mogućom količinom, a dodaj još po želji. Sve što treba da uradiš je da pospeš so po kriški lubenice, ostaviš da odstoji nekoliko minuta i uživaš u ukusu!

Pročitaj

Takođe možeš postati još kreativniji/a. Da napraviš super slatku poslasticu, pokapaj svoju slanu lubenicu s malo meda. Takođe možeš iscijediti malo svježeg soka od limete na svoju slanu lubenicu da osjetiš okus citrusa. Iako je lubenica ukusna sama po sebi, jednostavni kulinarski trikovi poput ovog mogu zaista poboljšati sve što ovo ljetno voće nudi.

Izvor: firstforwomen.com

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum