Trenutno čitaš
Zašto ne treba pospremati krevet odmah nakon ustajanja?

Zašto ne treba pospremati krevet odmah nakon ustajanja?

pospremati krevet odmah
Jysk
Jysk

Ako nisi jutarnja osoba, raduj se: postoji uvjerljiv razlog da ujutro ne pospremiš krevet. Da, i dalje bi trebalo da budeš odrasla osoba – ali smatraj da imaš slobodu to neko vrijeme nakon što se probudiš. Evo zašto.

Zašto ne treba pospremati krevet odmah?

Argument protiv trenutnog namještanja kreveta nije nov, ali nije ni dobro poznat. Godine 2005. istraživači sa Univerziteta Kingston objavili su nalaze dvogodišnje studije koje sugeriše da grinje – od kojih do 1,5 miliona može živjeti u krevetu u određeno vrijeme – ne prežive tako dobro u toplim i sušnim uslovima kreiranim od nenamještenog kreveta.

pospremati krevet odmah
Foto: pexels

“Mrs. D.,” poznata stručnjakinja za čišćenje u Velikoj Britaniji, takođe savjetuje da ne namještaš krevet odmah kada izađeš iz njega. Na Instagramu je napisala da se ljudi mnogo znoje preko noći, pa “tako što svako jutro prvo pospremite krevet, zarobljavate sav taj vlažan vazduh i pomažete grinjama/stjenicama da se razmnožavaju”.

To je sigurno gore od neurednog kreveta. Sačekaj oko sat vremena nakon što se probudiš da pospremiš krevet, bez obzira na to što je uvriježeno mišljenje kako će te pripremanje prve stvari ujutro podstaknuti da budeš uređenija i produktivnija osoba tokom dana.

Ipak namjesti krevet

Dugo smo savjetovani svi da je pospremanje kreveta svako jutro važno, stoga nemoj koristiti ovo novo znanje o navikama uzgoja grinja da se opravdaš što to uopšte ne radiš.

Pročitaj

Dr. Michael Breus, “Doktor za spavanje”, nedavno je objavio rezultate istraživanja koje je provela njegova kompanija, a koje je pokazalo da samo 38,4% odraslih osoba sprema krevet svaki dan, a 45,4% njih zaspi u roku od 20 minuta noću. On kaže da je to zato što “čista soba predstavlja čist um”, što nije naročito naučno, ali je prijatna pomisao. Održavaj ga još čistijim i ugodnijim tako što ne podstičeš dodatne grinje da pronađu udobnost u tvom znojnom, vlažnom, tamnom, svježe spremljenom krevetu.

Izvor: lifehacker.com

© 2022 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum