Trenutno čitaš
Predivni mali gradovi idealni za city break po niskim cijenama

Predivni mali gradovi idealni za city break po niskim cijenama

city break po niskim cijenama

Na listama gradova koje moraš posjetiti se pominju uglavnom iste metropole poput Pariza, Rima i Praga. Ovo su svakako savršene destinacije za svakog ljubitelja putovanja, ali ako tražiš nove lokacije za svoj idući city break, predlažemo ti savršene gradove koji nisu tako popularni, ali su itekako zanimljivi. Takođe, dajemo ti savjet kako da dođeš do njih, i to po niskim cijenama. Pogledaj u nastavku koji mali evropski gradovi su idealni za tvoj idući predah od obaveza. 

Briž, Belgija

Briž je belgijski srednjovjekovni grad iz bajke prepun gotičkih građevina. Nalazi se na oko sat vremena vožnje od glavnog grada, Brisela. Staro jezgro ovog grada, koji je poseban procvat doživio od 12. do 15.vijeka, uvršteno je na UNESCO-vu listu zaštićene kulturne baštine.

Foto: National Geographic

Simbol ovog grada je Belfry, zvonik visok 83 metra, koji još od 13.vijeka posjetiocima pruža zadivljujući pogled na šarmantni Briž i okolinu. Zanimljivo je da jedan dio ovog zvonika sadrži stalnu postavku umjetničkih djela velikog Salvadora Dalija.

city break po niskim cijenama
Foto: Lonely Planet

Glavni trg Markt pruža turistima priliku za odmor i kafu uz poznate belgijske čokolade i vafle, dok uživaju u pogledu na raznovrsna djela arhitekture. Briž je poznat i po svojim kanalima koji su nekada bili dio gradskih bedema, a sada su nezaobilazna turistička atrakcija.

city break po niskim cijenama
Foto: theguardian.com

Ne propusti da posjetiš i gotičku gradsku vijećnicu, Baziliku Sv.Krvi, Muzej Groeninge i druge bogate muzeje i gradske vjetrenjače. Povratne karte za Brisel iz Banjaluke se mogu pronaći već od 36€ u martu mjesecu. Iz Brisela do Briža svakodnevno ide voz koji pruža uživanje u belgijskom pejzažu.

Krf, Grčka

Glavni grad istoimenog grčkog ostrva je prava poslastica za sve putnike i van sezone. Kerkira, kako je nazivaju lokalci, je antički grad koji je mješavina grčke i italijanske kulture, što je posebno vidljivo u arhitekturi. Od svog nastanka u 8. vijeku prije nove ere, grad je prošao kroz ruke mnogih osvajača, dok su na današnji izgled ovog predivnog grada na obali Jonskog mora najviše uticali Venecijanci.

Foto: planetofhotels.com

Pored bogate istorije, Krf njeguje i neke jedinstvene običaje, pa je tako najposjećeniji u vrijeme Vaskrsa, kada Grci kroz prozore bacaju Botidone – keramičke ćupove napunjene vodom. Ovo je poseban spektakl za sve turiste.

Foto: themediterraneantraveller.com

Glavne atrakcije grada su stara i nova tvrđava, Crkva Sv. Spiridona – zaštitnika ostrva, glavni trg – Esplanade ili Spiniada, Jonska Akademija, zgrada Liston, trg Svetaca, Palata Sv. Mihaela i Sv. Georga, dio grada Mandouki. Kada se ovaj grad duge i zanimljive istorije spoji sa azurno plavom bojom Jonskog mora, njegova ljepota dobije još jači sjaj. Do Krfa možeš da letiš iz Zagreba već od marta za svega 50€.

Pročitaj

Brindizi, Italija

Brindizi se nalazi u južnoj italijanskoj pokrajini Apulija, tačnije na samoj peti “čizme”. Italijanski jug zavodi svojim obalama, gurmanskim specijalitetima, vinom i arhitekturom, a Brindizi nije izuzetak.

Foto: italia.it

Pripada regiji koja je poznata po poljoprivredi, pa ne manjka domaćeg grožđa, maslina, smokava, a posebno je poznata po svojim srdačnim ljudima. Šetnja uskim ulicama grada koji krije srednjovjekovne građevine i rimske ruševine, nerijetko završi u razgovoru sa lokalnim stanovnicama koji prave domaću pastu.

Foto:planetofhotels.com

Brindizi ima i prelijepu šetnicu uz Sredozemno more, a u ljetnim mjesecima posjetioci se mogu kupati u pješčanoj uvali Torre Cane. Brindizi može da ponudi sve: od istorije, kulture, gastronomije, prelijepog mora do okoline koja posebno mami turiste. Na 2h vožnje od Brindizija se nalazi popularni Alberobello sa bijelim pitoresknim kućicama koje nose naziv trullo. Do Brindizija takođe možeš stići avionom iz Zagreba, uz povratne karte koje se mogu pronaći već od 30€.

city break po niskim cijenama
Foto: isabellestravelguide.com

© 2022 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum