Trenutno čitaš
Zašto je zeleni čaj dobar za tvoje zdravlje?

Zašto je zeleni čaj dobar za tvoje zdravlje?

Konzumiranje zelenog čaja najmanje tri puta sedmično, povezano je s dužim i zdravijim životom. Zeleni čaj je drugo najviše konzumirano piće na svijetu, odmah poslije vode, što ne čudi, jer se već vijekovima ispija zbog mnogobrojnih benefita, koje donosi organizmu. 

Benefiti zelenog čaja
Unsplash

Istraživači sa Kineske akademije medicinskih nauka u Pekingu, otkrili su da osobe koje piju zeleni čaj imaju mnogo niži rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti od onih, koji nikad ne piju ovaj topli napitak.

Takođe, istraživanja su pokazala da su više benefita imale osobe, koje su duži vremenski period konzumirale zeleni, nego crni čaj. A zdravstvene koristi su, zanimljivo, bile izraženije među muškarcima.

Foto: Unsplash

Tim stručnjaka analizirao je podatke više od 100.000 kineza bez srčanog udara, moždanog udara ili raka u porodici, i podijelio ih u dvije grupe: oni koji su pili čaj tri ili više puta sedmično i oni koji nikad ili rijetko piju čaj.

Nakon proučavanja učesnika sedam godina, podaci su pokazali da redovni konzumenti čaja imaju 20% niži rizik od srčanih i moždanih udara, kao i 22% manji rizik od umiranja od srčanih bolesti i moždanog udara.

Redovno ispijanje čaja, posebno zelenog, pomaže tijelu da stvori “kardioprotektivni efekat”, zbog visokog nivoa bioaktivnih spojeva u napitku.

Foto: Unsplash

“Otkrili smo da su pozitivni efekti redovnog konzumiranja čaja bili vrlo izraženi i snažni kod muškaraca, a nešto skromniji kod žena”, istakao je doktor Dongfeng Gu, napominjući da žene u Kini češće piju biljni čaj napravljen od ružinog pupoljka ili lišća lotosa.

Iako zeleni i crni čaj dolaze iz iste biljke, zeleni čaj sadrži bogatiji izvor flavanoida – posebnih čajnih polifenola – koji pružaju zaštitu od kardiovaskularnih bolesti.

Pročitaj

Uživaj u zelenom čaju!

 

Izvor: msn.com

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum