Trenutno čitaš
Zašto je stvaranje doma kao utočišta toliko važno za naše blagostanje?

Zašto je stvaranje doma kao utočišta toliko važno za naše blagostanje?

Gala Home
Gala Home

Šta znači kada dizajneri kažu da wellness počinje kod kuće? Ovakvim pristupom interijerima možemo učiniti svoj dom katalizatorom ozdravljenja i ličnog rasta.

Skloni smo o našim domovima razmišljati kao o skloništu ili mjestu stanovanja, ali šta ako ti kažemo da je tvoj dom više od toga? Život u prostoru koji voliš može te promijeniti. Tvoj dom može biti uzrok stresa  ili utočište, ali ne može biti oboje.

Photography Lance Gerber / Interior design Joshua Smith)

Kada je dom tvoje utočište, postoji onaj veliki izdah kada uđeš kroz ta ulazna vrata. Hrani tvoj duh, nadahnjuje um i poboljšava tvoju vezu sa sobom i svojim voljenima. Ideje za sretan dom su temelj našeg ozdravljenja. Dom koji odražava ono što cijeniš i voliš, biće lijep i inspirativan. Imati okruženje koje odražava ko si i kako želiš da živiš može biti katalizator ostvarenja tvojih snova.

Često je nije važno kako želiš da tvoj dom izgleda, nego kako želiš da se osjećaš u svom domu. Znamo da je hrana napravljena s ljubavlju ukusnija, a isto važi i za naše domove. Kada su naši domovi dizajnirani sa namjerom ljubavi, svjetla i ljepote, oni ne samo da izgledaju bolje – oni se osjećaju bolje. Lijep enterijer nije samo nešto što vidimo; to je nešto što doživljavamo. Trebalo bi da angažuje čula i hrani dušu.

Pročitaj

Photography Lance Gerber / Interior design Joshua Smith)

Dizajner Joshua Smith u svom radu koristi šest stubova balansiranog dizajna kao vodič za pomoć svojim klijentima da usklade svoj unutrašnji i spoljašnji svijet. To uključuje:

  • Funkcionalnost: planiranje prostora, planiranje budžeta, eliminacija stresora, rasterećenje i organizacija.
  • Ljepotu: definisanje stila, boja, uzoraka, tekstura i shema.
  • Udobnost: fizička, emocionalna, mentalna, duhovna.
  • Personalizaciju: interijeri koji uključuju priče, putovanja, uspomene, hobije, fotografije.
  • Čula: unutrašnjost koja uključuje čula.
  • Povezivanje: prostori koji uključuju rutine i rituale, omogućavaju ti da se obnoviš i inspirišeš.

Danas, novi dokazi u oblasti neuronauke i neuro-estetike pokazuju da postoji veza između našeg životnog prostora i našeg blagostanja. Svi se želimo osjećati dobro, ali mnogi od nas ne shvaćaju da će naš mozak obaviti posao umjesto nas uz malo svjesnog truda uloženog u stvaranje okruženja koje odražava našu ideju ljepote. Stvari kao što su promišljeno kurirana umjetnost, uključivanje elemenata iz prirode i dizajniranje namjernih prostora za povezivanje. Kada tvoj dom poziva na iskustvo povezanosti i blagostanja, on te podržava da živiš svoj najbolji život.

© 2022 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum