U potrazi si za jednostavnim, ali neodoljivo ukusnim jelom? Ovi hrskavi krompiri, tanki poput čipsa, prekriveni su aromatičnim gljivama. Uz dodatak začina i svežeg bilja, ovo jelo pruža harmoniju ukusa i tekstura koje će te jednostavno očarati.
Saznaj kako da pripremiš ovo jelo i obraduješ svoje čulo ukusa jednostavnošću i bogatstvom ove recepture.
Sastojci:
- 8-10 krompira, 500g
- 250 g šampinjona
- 1 crveni luk
- 2 grančice svježeg ruzmarina
- so
- biber
- crvena mljevena paprika
- maslinovo ulje
- sirće od nara ili soja sos
- 1-2 kašike putera
- peršin
- mladi luk
Soja sos može biti dobra alternativa za one koji ne vole sirće od nara.
Priprema:
Uključi rernu na 220°C ili koristi airfryer. Krompire dobro operi sa korom, skuhaj 20-25 minuta i procijedi. U dubokoj posudi pomešaj skuhane krompire sa solju, crnim biberom, crvenom paprikom, listovima svježeg bosiljka i maslinovim uljem.
Poredaj ih na podmazanu folijom prekrivenu tepsiju, ostavljajući prostor između njih. Izgnječi ih sa čašom. Pospi malo maslinovog ulja odozgo i peci u rerni 20-25 minuta dok ne postanu hrskavi.
U međuvremenu, očisti i naseckaj gljive. Luk isjeckaj i proprži sa malo soli, crnog bibera i maslinovim uljem. Dinstaj naseckane gljive sa malo maslinovog ulja dok ne porumene na jakoj vatri.
Dodaj puter i sirće od nara i miješaj 1-2 minute, da se sjedini. Dodaj dinstane gljive preko vrućih krompira tek izvađenih iz rerne. Posluži sa isjeckanim peršinom i mladim lukom.
Prijatno!