Trenutno čitaš
Zanimljive činjenice o poznatoj književnici Jane Austene

Zanimljive činjenice o poznatoj književnici Jane Austene

Ona je jedna od najuticajnijih knjižeavnica ikada i napisala je mnogo zanimljivih i inspirativnih romana, među kojima su najpoznatiji Ponos i predrasude, Razum i osjećajnost i Ema. Jane Austen je možda umrla prije 200 godina, 18. jula 1817, ali njeno naslijeđe nastavlja da raste. Adaptacije po njenim knjigama na filmu i televiziji, predstavile su njene knjige novoj publici. Za sve ljubitelje knjiga Jane Austin, evo nekoliko zanimljivih činjenica o ovoj inspirativnoj autorki.

Jane Austen, Foto: Daniel Bearman

Radni naziv za knjigu Pride and Prejudice (Ponos i predrasude) je bio First Impressions (Prvi utisci), koja je počela kao niz pisama.

Uvidom u račune njene porodice, Jane Austen je ukupno zaradila 684,13 funti od objavljenih izdanja u toku svog života. 684,13 funti 1815. godine, danas vrijedi oko 55.000 funti.

Prva adaptacija Ponosa i predrasuda koja je snimljena u Hollywoodu, objavljena je u kinima 1940. godine. Aldous Huxley i Jane Murfin napisali su scenario za film u kojem su glavne uloge tumačili Greer Garson i Lawrence Olivier.

Foto: Pexels

Nisu sve adaptacije urađene kao istorijske drame. Film Cluless iz 1995. godine bio je postavljen kao romantična komedija u srednjoj školi u Beverli Hilsu. Clueless je zasnovan na romanu Emma iz 1915. godine.

Jane Austen se nije udavala, ali bila je zaručena za porodičnog prijatelja Harrisa Bigg-Withera na jednu noć; prekinula je dogovor, nakon duge mračne noći preispitivanja svoje duše.

Pročitaj

 

Izvor: www.bbc.co.uk

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum