Trenutno čitaš
Muzička diva Yasmin Levy poručuje publici Banjaluka Fest-a: “Očekujte da imate moje srce u svojim rukama”

Muzička diva Yasmin Levy poručuje publici Banjaluka Fest-a: “Očekujte da imate moje srce u svojim rukama”

Jysk
Jysk

Svjetska umjetnica, muzička diva, vrhunska interpretatorka i vlasnica hitova “Una noche mas”, “Alegria” i “Adio kerida” za koju je teško naći riječi koje bi je opisale, jer njenu posebnost i individualnost, najbolje opisuje muzika i umjetnost koju stvara. Autentična, svoja, iskrena, drugačija, strastveno zaljubljena u život i muziku, sa glasom koji dolazi iz druge dimenzije, Yasmin Levy spaja naizgled nespojivo u svojoj muzici, stvarajući tako muzičku magiju i posebno stanje emocije, koji su zauvijek označili njenu karijeru, bez bilo kakvih barijera i granica.

Muzičarka Yasmin Levy je takođe i najveća zvijezda “world music“ scene, a nastupa pred publikom u Banjaluci, 6. jula na veličanstvenoj otvorenoj sceni tvrđave Kastel u okviru trećeg Banja Luka Festa.

Možemo slobodno reći da Yasmin u ovom svijetu korača nepokolebljivim korakom ogoljene duše, a mi smo dobili priliku da porazgovaramo s njom i zavirimo u čarobni um ove muzičke dive, koja prvi put nastupa u Bosni i Hercegovini i to u magičnoj atmoferi festivala, koji je za kratko vrijeme stekao status jednog od najznačajnijih i najpraćenijih u regionu.

Prije nekoliko dana imali ste magičan koncert u Beogradu na Belgrade River Festu, možete li nam reći nešto više o samom koncertu, osjećanjima, utiscima i publici…

Yasmin: “Koncert u Beogradu je definitivno bio za pamćenje i jedna od najupečatljivijih i najljepših noći u mom životu. Publika je bila puna ljubavi, otvorenog uma, bez osuda, vjerovali su mi i dozvolili mi da ih vodim kroz svoje muzičko putovanje”.

Šta možemo očekivati na Banja Luka Festu i prvom Vašem nastupu u Bosni i Hercegovini?

Yasmin: “Očekujte da imate moje srce u svojim rukama. Dozvolite mi i povešću vas na romantično putovanje kroz muziku, u jedno strastveno veče, vrlo iskreno i emotivno.

Koja vrsta muzike je imala najveći uticaj na Vaš muzički izražaj i muzičko stvaralaštvo? Postoje li umjetnici kojima se divite?

Yasmin: “Odrastala sam u najmuzikalnijoj porodici slušajući klasičnu muziku, džez, bluz, arapsku muziku, tursku, perzijsku, flamenko i mnoge druge… Cijela ova muzička mješavina je jedna fontana iz koje stvaram i crpim inspiraciju. Najviše se divim se sjajnim glasovima i dramatičnom načinu izražavanja muzičara. Obožavam Billy Holiday, Edith Piaf, Mariu Callas, Tinu Turner, Haris Alexiou, Eleni Vitaly, Julia Iglesias i još mnogo njih. Naravno moj otac i majka su možda imali najveći uticaj na mene od kojih sam naučila da pjevam.

Foto: Belgrade River Fest

Već više od 20 godina Vaša muzika je prepoznata kao moćna, važna, uticajna, emotivna i strastvena širom svijeta, šta je vaš ključ uspjeha?

Yasmin: “Ostavljam to mojoj publici da odluči”.

Možete li opisati Ladino muziku našoj publici koja će doći da Vas vidi i čuje na BL FEST-u?

Yasmin: “Ladino je jezik Jevreja, koji su protjerani iz Španije 1492. godine. To su ustvari pjesme duše, koje su rođene iz bola naroda, pjesme ljubavi, smrti, slomljenih srca i strasti, a ja ih pjevam i na španskom”.

Pročitaj

Dobili ste mnoge nagrade i priznanja za Vaš uspješan doprinos međukulturalnom dijalogu između muzičara, možete li opisati svoju viziju ovog uticaja Vaše muzičke vizije na svijet?

Yasmin: “Vjerujem da je muzika spasitelj naših duše. Dok sam bila mlađa nevino sam vjerovala da muzika može donijeti mir, ali sada shvatam da se nažalost to, vjerovatno, neće dogoditi. Ono što danas znam je da je muzika jedini most, koji imamo između nacija i religija. To je jezik za sebe; vlastita religija. To je jezik Boga koji nas voli”.

Kulturno porijeklo Vaše porodice je toliko raznoliko i lijepo, a vaša muzika je znak te ljepote i raznolikosti, vjerovatno ste ponosni na ovo kulturno porodično nasljeđe i što to možete prenijeti na publiku. Možete li nam reći nešto više o ovoj vezi između Vašeg porijekla i muzike?

Yasmin: “Imam sreću što sam rođena u Jerusalimu, koji spaja ljude svih religija i kultura. Odrasla sam slušajući sve vrste muzike, kušajući sve vrste hrane, što je uticalo na moje kulturno bogatstvo i muzičko stvaralaštvo. Sretna sam što imam ovo nasljeđe jer kombinuje 3 religije, i kulture, i toliko zemalja. Ali, ja dok stvaram muziku nikad ne razmišljam, samo slušam svoje srce”.

Foto: Belgrade River Fest

Interakcija sa publikom na koncertima je toliko važna za muzičare, znamo da imate posebnu vezu i magične emocije sa publikom na svojim koncertima, možete li nam reći nešto više o toj povezanosti sa njima?

Yasmin: “Moja publika je moje gorivo. Imam vrlo ličnu vezu sa njima. Tu su za mene u mojim najtežim trenucima. Pjevanje za njih je moj način da im uzvratim tu ljubav. Bez moje publike bila bih tužna osoba”.

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum