Trenutno čitaš
Wellness centar u Dolomitima prkosi gravitaciji

Wellness centar u Dolomitima prkosi gravitaciji

Network of Architecture (NOA) stvorila je zapanjujuće proširenje svog hotela Hubertus u Južnom Tirolu. Inspirisano refleksijama u vodi, proširenje je konzolni wellness centar koji kao da prkosi gravitaciji! Nazvana Hub of Huts, ili Raj i pakao (popularno), je zadivljujuća struktura podržana masivnim stubovima nalik drvetu i istaknuta dizajnom sa ogledalima.

Foto: yankodesign.com

NOA je izgradila italijanski hotel 2016. godine, a novo proširenje je smješteno u blizini bazena sa staklenim dnom. Objekat je izdignut 15 metara iznad zemlje i izlazi iz glavne zgrade hotela. Hub of Huts je doslovno okarakterisan kao zbirka sićušnih ‘kolibica’ i njihovih obrnutih parnjaka – stvarajući skup izuzetno intrigantnih mini struktura. Ove mini kolibe izgrađene su da oponašaju „arhitekturu planinskog sela“ koja se odražava na vodi!

wellness centar prkosi gravitaciji
Foto: yankodesign.com

„Inspiracija je došla iz elementa vode“, rekao je osnivač NOA-e Lukas Rungger. “Razmišljali smo o mogućim aktivnostima kao što su stajanje, sjedenje, plivanje, horizontalno lebdenje, ronjenje naopačke. Svaka od ovih pozicija ima drugačiji horizont i iz ove interakcije perspektiva ideja projekta je zaživjela”, nastavio je.

wellness centar prkosi gravitaciji
Foto: yankodesign.com

Cilj mu je pružiti spa iskustvo koje je inspirisano njegovim nadimkom „Raj i pakao“. Gornji nivo ili dio „Raja“ ima dva bazena, panoramske tuševe i svlačionicu. Zatim se polako kreće prema nižem nivou ili ‘paklu’ kroz stepenice. U preokrenutom donjem dijelu nalaze se dvije saune, whirlpool i tuševi. Kada se kreće odozgo prema dolje, prelazi se iz hladnijeg okruženja u toplije okruženje, istinski proživljavajući iskustvo kretanja iz raja i pakla.

Foto: yankodesign.com

„Donji nivo platforme izaziva osjećaj otuđenosti kod posmatrača. Kako se spuštamo, temperatura raste i okolina postaje zaštićenija. Čini se kao da se spuštamo u središte zemlje, kada se polovi preokreću,” rekao je glavni arhitekta Gotfrid Gruber.

wellness centar prkosi gravitaciji
Foto: yankodesign.com

Hub of Huts može primiti do 27 ljudi, a cijela struktura ima mračnu i smeđu estetiku. Sve male kolibe obložene su aluminijumskim pločama. Brise soleil sistem zasjenjenja od istog materijala i hladovine je pričvršćen za neke kolibe. Unutrašnjost takođe odražava sličnu zemljanu shemu boja – drveni pod i svijetlobež keramika dodatno naglašavaju ovu toplu atmosferu.

Pročitaj
Hotel inspirisan Oscarom Wildeom

wellness centar prkosi gravitaciji
Foto: yankodesign.com

Čitav projekat je bio prilično težak za studio, jer stvaranje ovog dizajna koji prkosi gravitaciji nije bio mali podvig. “Impozantna čelična konzolna konstrukcija podržava platformu, što je čak dovelo inženjere do krajnjih granica. Asimetrična montaža bila je ogroman strukturalni izazov, uključujući složenu raspodjelu tehničkih odjeljaka skrivenih unutar kuća”, rekao je Rungger.

Izvor: yankodesign.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum