Trenutno čitaš
Vila u Meksiku inspirisana hramovima drevnih Maja

Vila u Meksiku inspirisana hramovima drevnih Maja

Meksiko zbog svoje bogate kulture i istorije obiluje brutalističkim stilom što se tiče arhitekture. Takvu jednu vilu pronašli smo u Meridi, meksičkom gradu poznatom po svojoj kolonijalnoj arhitekturi od krečnjaka i bogatom naslijeđu Maja. Aarhitekta Ludwig Godefroy kao inspiraciju je koristio majanske hramove i dizajnirao ovu kuću za odmor pod nazivom „Casa Dzul“. 

Odajući počast drevnim hramovima u regionu, struktura je dobila oblik modernog, brutalističkog stila koji odaje duh i suštinu naslijeđa Maja sa svojim stepenastim, izloženim betonskim oblicima. Dakle, evocira ruševinu hrama koja izvire iz bujne džungle Yucatana.

Foto: Instagram/kellybehunstudio

Ova vila je dostupna za iznajmljivanje putem Airbnb-a za oko 290 dolara po noćenju, nudeći posjetiocima priliku da iskuse uticaj istorijskog dizajna pretočenog kroz savremeno gledanje.

Foto: Instagram/kellybehunstudio

Casa Dzul je razigrana verzija već spomenute poznate arhitekture grada. Merida je grad koji zovu još i The White City jer je prepun bijelih zgrada, od kojih su neke izrađene od kamena iz majanskih ruševina.

Foto: Instagram/kellybehunstudio

Casa Dzul graciozno narušava tradicionalnu estetiku grada prihvatajući privlačnost livenog betona i skladno okružena bujnim zelenilom. Godefroyeva vizija prepliće betonske volumene vile i živahnu vegetaciju, umjetničku reinterpretaciju čuvenih vapnenačkih struktura Meride i naslijeđa Maja.

Foto: Instagram/kellybehunstudio

Casa Dzul Ludwiga Godefroya promišljeno brine o “digitalnim nomadima” koji su u posljednje vrijeme hrlili na takva odredišta u Meksiku. Određeni radni prostor i zajednički prostor pozivaju goste da ostanu produktivni dok uživaju u spokoju svog okruženja. Privatni bazen vile dramatično se proteže kroz skulpturalne betonske volumene. Dvije prozračne spavaće sobe osvijetljene su prozorima uklesanim u betonu. Obilje prirodne svjetlosti preplavljuje prostor, stvarajući eteričnu atmosferu. Staklena vrata sa otvaraju u unutrašnjost prema dvorištu, povezujući bujno okruženje sa skromnim, minimalističkim enterijerom.

Pročitaj
fotelja 3d

Foto: Instagram/kellybehunstudio

Prozračno vanjsko dvorište i bazen djeluju kao centralna tačka Casa Dzul koju je dizajnirao Ludwig Godefroy. Usred grubog i strogog betona, mrlje živih boja oslikavaju krajolik s plavim nebom iznad glave, dok drveće koje se uzdiže i lelujavo lišće daju akcenat zidovima vrta. Kuhinja predstavlja vješt spoj tropskog brutalizma i kulturnog nasljeđa. Površine od livenog betona i ugrađeni elementi spajaju se sa zidovima od rustikovane gromade, pažljivo ručno oblikovane od kamena kao znak baštine ovog kraja.

Foto: Instagram/kellybehunstudio

Casa Dzul je udaljena nekoliko minuta od centra Meride, a manje od sat vremena vožnje od Uxmal – mjesto svjetske baštine, gdje je smještena poznata piramida čarobnjaka. To je najizrazitija struktura Maja na poluostrvu Yucatan i ima veliki uticaj na dizajn Casa Dzul kuće za odmor.

Foto: Instagram/kellybehunstudio
Foto: Instagram/kellybehunstudio
Foto: Instagram/kellybehunstudio

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum