Trenutno čitaš
Vikend preporuka: Kameni most nadomak Banjaluke nezaobilazna je atrakcija za posjetiti

Vikend preporuka: Kameni most nadomak Banjaluke nezaobilazna je atrakcija za posjetiti

kameni most

Želja za avanturom i pronalaskom neobičnih mjesta izazov je za sve one koji vole da slobodno vrijeme provedu u prirodi. Jedna čarobna prirodna atrakcija i ljepota sakrila se svega 25 km od Banjaluke, nedaleko od Krupe na Vrbasu.

Ovaj prirodni fenomen u posljednjih nekoliko godina privlači brojne avanturiste i ljubitelje prirode i nikog ne ostavlja ravnodušnim, a oni koji su posjetili jednom ovo mjesto uvijek mu se rado vraćaju.

Među mještanima Kameni most naziva se i Djevojački most, jer legenda kaže da je zbog neuzvraćene ljubavi djevojka skočila sa ovog mosta. Ovaj spektakularni prirodni fenomen vrijedan je posjete, jer zanimljivo je da je on rezultat rada erozivnog djelovanja vjetra koji je hiljadama godina probijao rupu u stijeni. Stijene su prirodno spojene i čine svod u obliku mosta.

Visina najvišeg dijela Kamenog mosta iznosi oko 70 metara što čini veliku atrakciju za sve ljubitelje penjanja jer je na njemu uređeno više penjačkih smjerova, različite dužine i težine. Postoji i staza koja vodi na sam vrh Kamenog mosta odakle se pruža nevjerovatan pogled na dolinu rijeke Vrbas i Krupu na Vrbasu.

Idealno mjesto za predah od svakodnevnice, kafu u prirodi, za nezaboravne panorame i poglede, ali i za one koji žele da uživaju u melodiji koju jedino netaknuta priroda može da proizvede, a mjesto je pravi hit ako želiš šetnju i avanturu sa dragim osobama.

Pročitaj

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum