Trenutno čitaš
Njega sobnih biljaka tokom ljeta

Njega sobnih biljaka tokom ljeta

Sobne biljke su savršen dodatak svakom domu. Čine divnu dekoraciju, šire kiseonik po tvom domu, a ko ne voli zadovoljstvo da ih gleda kako rastu i napreduju?! 

Neke kućne biljke dolaze i odlaze kao trendovi – ali na kraju moraš odabrati biljke koje najviše odgovaraju tebi i tvom načinu života. Naravno, neke sobne biljke su bolje za početnike, ali bilo koje biljke su dobre ako želimo da se potrudimo oko njih.

Jedno pitanje koje se često postavlja kada neko prvi put želi kupiti sobne biljke je kako se brinuti o tim biljkama dok si na odmoru ili tokom ljetne sezone kada su sunčeve zrake jače, a vrijeme sve toplije. Kako da biljke ostaju zalivene i kako osigurati da dobijaju dovoljno sunčeve svjetlosti? Odmori, radna putovanja, ljetne vrućine i bilo šta slično nisu razlog da svoj dom ne oplemeniš biljkama koje doslovno mogu poboljšati tvoju sreću i zdravlje.

sobne biljke
@indoorplantsdecor

Da bi tvoje sobne biljke ostale zdrave tokom ljeta, potrebno je da uradiš samo nekoliko stvari. Trebalo bi da tuširaš svoje biljke sve dok voda ne počne da curi sa dna njihovih saksija – to znači da su potpuno natopljene. Čak se preporučuje da ovo ponoviš drugi put kako bi bila sigurna da su tvoje biljke potpuno natopljene. Ovo namakanje će trajati jednu do dvije sedmice, tako da će tvoje biljke biti dobro dok si na primjer na ljetovanju.

Drugi način je da staviš svoje biljke u kadu i napuniš je sa centimetar ili dva vode kako bi biljke bile duže natopljene.

sobne biljke
@indoorplantsdecor

Ukoliko je moguće, poželjno je regulisati temperaturu prostorija tokom ljeta. Rashladiti i djelomično zamračiti prostoriju ili biljke postaviti u sjenu gdje je niža temperatura. Uz bilo koju od ovih praksi, omogućićeš da tvoje biljke budu zbrinute tokom ljetnih vrućina.

Savjeti za početnike

Za one koji su tek počeli sa uzgojem sobnih biljaka, preporučuje se da krenu sa biljkama koje su poznate po svojoj otpornosti i jednostavnosti u održavanju. Biljke poput zmijskog bilja (Sansevieria), pothosa (Epipremnum aureum) i ZZ biljke (Zamioculcas zamiifolia) su odličan izbor za početnike. One su prilagodljive različitim uslovima osvjetljenja i ne zahtijevaju često zalivanje.

njega biljki
@indoorplantsdecor

Prilagođavanje biljnog rasporeda

Još jedan koristan savjet je da premjestiš biljke dalje od direktne sunčeve svjetlosti tokom ljeta. Ovo će smanjiti isparavanje vode iz zemlje i pomoći biljkama da zadrže vlagu duže. Postavljanje biljaka zajedno u grupu takođe može stvoriti mikroklimu koja zadržava vlagu, čineći ih manje sklonima isušivanju.

Pročitaj
boje dom

Uz malo planiranja i pripreme, tvoje sobne biljke će biti zdrave i srećne tokomljeta, a ti ćeš se vraćati svaki dan u dom prepun zelenila i svježine.

Naslovna fotografija: indoorplantsdecor

 

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum