Trenutno čitaš
Vikend odmor u prirodi: Tri mjesta koja ostavljaju bez daha

Vikend odmor u prirodi: Tri mjesta koja ostavljaju bez daha

vikend odmor
NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

Životni ritam modernog čovjeka često može biti ubrzan i stresan, stoga nije ni čudo što mnogi od nas povremeno žude za bijegom u prirodu. Vikend odmor u prirodi može biti idealan način da se osvježimo, opustimo i napunimo baterije, a i da iskoristimo zadnje trzaje sunčanih dana prije nego što nas zima ušuška u tople domove. S obzirom na prekrasnu prirodnu raznolikost koju naša zemlja nudi, izbor destinacija za takav odmor je veliki.

Mi smo istražili tri inspirativna mjesta koja su nas ostavila bez daha i prenosimo utuske.

Vodopadi rijeke Ilomske

Nedaleko od Banjaluke, ispod planine Vlašić skrivaju se magični vodopadi rijeke Ilomske. Ova čarobna prirodna atrakcija i ljepota sakrila se u kanjonu rijeke Ilomske, koja je pritoka Ugra na putu Banjaluka – Travnik. Magija koja protiče ispod Vlašića u posljednjih nekoliko godina privlači brojne avanturiste i ljubitelje prirode i nikog ne ostavlja ravnodušnim.

Vodopade nije teško pronaći iako su skriveni u samom kanjonu rijeke Ilomske, ali nakon skretanja sa magistralnog puta koji vodi od Banjaluke ka Travniku, potrebno je svega 20 do 30 minuta šetnje do ovih prekrasnih vodopada. Do Velikog Badnja vodi kozija stazica koja je zbog sipara na nekim dijelovima zahtjevnija, ali za lakši dolazak do vodopada postavljene su sajle na nekim dijelovima. Nakon staze kroz šumu izlazimo pred sami vodopad koji jednostavno oduzima dah.

Poslije ovog veličanstvenog pohoda možeš uživati i u neodoljivim domaćim specijalitetima u restoranima koji se nalaze u blizini, svega par kilometara od magičnog mjesta koje se skriva ispod Vlašića.

Kameni most nadomak Banjaluke

Jedna čarobna prirodna atrakcija i ljepota nalazi se svega 25 km od Banjaluke, nedaleko od Krupe na Vrbasu. Idealno mjesto za predah od svakodnevnice, kafu u prirodi, za nezaboravne panorame i poglede, ali i za one koji žele da uživaju u melodiji koju jedino netaknuta priroda može da proizvede, a mjesto je pravi hit ako želiš šetnju i avanturu sa dragim osobama.

Među mještanima Kameni most naziva se i Djevojački most, jer legenda kaže da je zbog neuzvraćene ljubavi djevojka skočila sa ovog mosta. Ovaj spektakularni prirodni fenomen vrijedan je posjete, jer zanimljivo je da je on rezultat rada erozivnog djelovanja vjetra koji je hiljadama godina probijao rupu u stijeni. Stijene su prirodno spojene i čine svod u obliku mosta.

Pročitaj

Posjeta vodipadu Bliha

Pored Sanskog Mosta na udaljenosti od svega 14 kilometara skriva se vodopad koji svojom veličanstvenošću i ljepotom takođe oduzima dah na prvi susret. Ovaj nevjerovatni dragulj prirode i jedan od najvećih vodopada u Bosni i Hercegovini je pristupačan. Staza koja vodi do njega je posljednjih godina uređena, a potrebno je oko desetak minuta lagane šetnje kroz šumu da bi se stiglo do slikovitog vodopada, koji je pravi melem za oči, dušu i tijelo. Njegov raskošni pad i bogata vegetacija dovoljan su razlog da posjetiš ovo magično mjesto.

Čarobno, magično i veličanstveno, zar ne?

 

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum