Trenutno čitaš
Vikend u prirodi: Otkrij čarobne vodopade Ilomske koja teče ispod Vlašića

Vikend u prirodi: Otkrij čarobne vodopade Ilomske koja teče ispod Vlašića

ilomska

Nedaleko od Banjaluke, ispod planine Vlašić skrivaju se magični vodopadi rijeke Ilomske. Ova čarobna prirodna atrakcija i ljepota sakrila se u kanjonu rijeke Ilomske, koja je pritoka Ugra na putu Banjaluka – Travnik. Magija koja protiče ispod Vlašića u posljednjih nekoliko godina privlači brojne avanturiste i ljubitelje prirode i nikog ne ostavlja ravnodušnim. 

Spektakularni, čarobni i bajkoviti vodopadi Ilomske vrijedni su posjete, jer Veliki Badanj ili kako ga još nazivaju Veliki vodopad, smatra se jednim od najljepših vodopada u Bosni i Hercegovini. Veliki Badanj visok je oko 40 metara, dok Mali Badanj ili Mali vodopad svojim raskošnim padom jednako privlači znatiželjne posjetioce. Idealno mjesto za predah od svakodnevnice, kafu u prirodi, za one hrabre koji žele osvježenje od vrućine, ali i za one koji žele da uživaju u melodiji koju jedino netaknuta priroda može da proizvede. Voda koja protiče očistiće misli i dušu nakon samo nekoliko minuta provedenih na ovom magičnom mjestu.

Neodoljivi vodopadi rijeke Ilomske nalaze se na visini od 750 i 780 metara nadmorske visine, a njima se pridružuje i nekoliko slapova u gornjem i srednjem toku rijeke koji dodatno krase ovo nestvarno i fascinantno mjesto.

Vodopade nije teško pronaći iako su skriveni u samom kanjonu rijeke Ilomske, ali nakon skretanja sa magistralnog puta koji vodi od Banjaluke ka Travniku, potrebno je svega 20 do 30 minuta šetnje do ovih prekrasnih vodopada. Do Velikog Badnja vodi kozija stazica koja je zbog sipara na nekim dijelovima zahtjevnija, ali za lakši dolazak do vodopada postavljene su sajle na nekim dijelovima.

Nakon staze kroz šumu izlazimo pred sami vodopad koji jednostavno oduzima dah. Poslije ovog veličanstvenog pohoda možeš uživati i u neodoljivim domaćim specijalitetima u restoranima koji se nalaze u blizini, svega par kilometara od magičnog mjesta koje se skriva ispod Vlašića.

Nemoguće je riječima i fotografijama dočarati ljepotu koja krasi ovo mjesto, zato se zaputi ka Ilomskoj i doživi dio magije ovog bisera ispod Vlašića.

 

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum