Trenutno čitaš
Bh. kuhar Almir Mukača: Prvi pokušaji su bili više “katastrofa” nego sushi

Bh. kuhar Almir Mukača: Prvi pokušaji su bili više “katastrofa” nego sushi

Gastro scena Banjaluke već neko vrijeme diše novim ritmom. Sve više se traže mjesta koja nude autentična, svjetska iskustva. Jedno od takvih je Arigato Sushi Bar, mjesto gdje japanska filozofija susreće domaću gostoljubivost. 

Arigato Sushi Bar donosi dašak Japana u srce grada – kroz ukus, atmosferu i filozofiju. Iza ovog autentičnog koncepta stoji bh. kuhar Almir Mukača, čovjek s vizijom, strašću i nevjerovatnim entuzijazmom da nam približi japansku kuhinju.

Razgovarali smo s Almirom o prvim pokušajima, ukusima koji osvajaju i svim malim, simpatičnim iznenađenjima koja čine Arigato mjestom u koje se rado vraćamo.

Almir Mukača Arigato
Foto: Arigato

Arigato Sushi Bar u Banjaluci! Kako je sve počelo? Gdje je rođena ta ljubav prema sirovoj ribi i riži?

“Sve je počelo iz radoznalosti. Tako je u martu 2023. otvoren prvi Arigato Sushi Bar. Kada smo vidjeli da znamo posao, onda smo odlučili da i Banjaluka dobije svoj prvi sushi bar. Arigato je zapravo spoj te strasti i želje da ljudima približimo japansku kuhinju na jedan topao, pristupačan način”.

Ime Arigato znači „hvala“ – kome biste prvo rekli hvala na ovom projektu?

“Prvo hvala ide porodici – na podršci i strpljenju, jer znaju koliko truda i neprospavanih noći stoji iza svega. A onda i našem timu – to su ljudi bez kojih Arigato ne bi bio ni pola onoga što jeste danas. Tim je taj koji nosi teret na svojim leđima svaki dan. I moramo reći da smo ponosni na njih jer većina nikada nije radila u profesionalnoj kuhinji, a kamoli da su pravili sushi”.

Neko ko nikad nije probao sushi i dolazi prvi put u Arigato – šta mu prvo stavite na sto?

“Uvijek preporučimo nešto lagano i ‘friendly’, kao što je Spicy shrimp roll sa prženim škampima i avokadom, te blago začinjenom majonezom . To je idealan prvi korak, jer nema sirove ribe, a ima onaj klasičan sushi vibe. Plus, ne izgleda previše ‘egzotično’, pa ne plaši goste”.

Almir Mukača
Foto: Arigato

Kako ste uspjeli prenijeti duh Japana u centar Banjaluke? Ima li nešto što ste baš posebno birali iz Japana?

“Trudili smo se da ne prekopiramo Japan, već da ga prevedemo na naš jezik. U enterijeru imamo detalje iz Japana koje smo lično birali – od lampi do sitnih dekoracija, ali ono najvažnije je atmosfera. Mir, jednostavnost, poštovanje hrane i gosta – to je ono što pokušavamo prenijeti svaki dan”

Koliko traje priprema jednog savršenog sushi rola? I da li ste ikad napravili “sushi katastrofu” u kuhinji?

“Iskreno – prvi pokušaji su bili više ‘katastrofa’ nego sushi. Ali vremenom, uz praksu i mnogo učenja, stvari su sjele na svoje mjesto. Danas, jedan rol traje možda 2 do 3 minuta da se napravi – ali iza toga je puno vježbanja”.

Foto: Arigato

Gosti vas sigurno ispituju sve i svašta – koja je najsmješnija reakcija na sushi koju ste čuli?

“Pa jednom smo imali zahtjev da napravimo sushi bez ‘gume’. Kada smo ušli malo u detalje shvatili smo da se radi o nori algi. Uvijek se trudimo da sa osmijehom objasnimo sve, i te reakcije su nam baš drage”.

Šta poručujete onima koji kažu “ja to ne jedem, to je sirovo”?

“Kažemo im: ‘Ne mora biti sirovo!’ Sushi nije samo riba – ima i kuhanih i pečenih opcija, pa i totalno veganskih. A ko zna, možda baš oni budu najviše iznenađeni kad probaju”.

Vegani, vegeterijanci, zaljubljenici u meso – ima li ponešto za sve?

“Apsolutno! Imamo vegan i veggie rolnice i tempura rolove za ljubitelje hrskavog. Tu su i druga jela pored sushija kao što je katsu piletina, razne vrste ramena i gyoze. Trudimo se da niko ne ostane gladan”.

Foto: Arigato

Da li imate japanska pića, deserate, nešto što ne očekujemo?

“Imamo djumbir pivo, razna pića koja se slažu sa sushijem, ali i neke posebne deserte kao što su mochi kuglice. Ljudi često ne očekuju sirove kolače, pa ih baš iznenadimo”.

Šta je san koji imate za Arigato? Neka tajna želja za budućnost?

“Sanjamo da jednog dana otvorimo još nekoliko Arigato sushi barova, možda na moru ili u nekoj drugoj zemlji. A tajna želja? Možda da dovedemo japanskog chefa da s nama provede sezonu i napravi gostujući meni!”

Foto: Arigato

Omiljeni sushi sa menija? Bez razmišljanja!

“Osaka roll. Kombinacija škampi i tune – preukusno!”

Pročitaj
koktel

Najveći mit o sushiju koji želite da razbijete?

“Da je sushi uvijek sirov i da se jede samo štapićima! Sushi je mnogo više od toga – to je način pripreme, balans ukusa, kultura. I da, slobodno ga jedite rukama, ako vam je tako lakše”.

Arigato Sushi Bar je mjesto gdje se uživa svim čulima i mjesto gdje možeš da otkriješ zbog čega je ova kuhinja toliko cijenjena u svijetu. Dodali bismo još i da je jedan zaokružen hedonistički doživljaj. To je razlog više da se već ovog vikenda zaputiš prema najvećem gradu na rijeci Vrbas i posjetiš Arigato Sushi Bar u ulici Vidovdanska bb (IRB zgrada).

Prati nas

   

© 2025 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum