Ultra Ukusno

Vegetarijanska galetta sa sirom i krompirom

PMD07
PMD07

Ova galetta punjena povrćem je ono što pravimo, da se očistimo od teške praznične hrane. Krompir unosi malo srčanosti u ovo jelo, dok karamelizovani luk i cheddar sir, donose upravo pravi balans slanog i blagog; tanke kriške tikvice, daju blagu slatkoću i bogatu teksturu.

vegetarijanska galetta
Foto: food52.com

Savršena za večeru, ova galetta je super laka za pripremu zahvaljujući lisnatom tijestu kupljenom u prodavnici (jednako masna i ljuskava zamjena za domaće tijesto).

Sastojci:

1 veći crveni luk, tanko narezan

3 supene kašike plus 1 kašičica maslinovog ulja, odvojeno

1 list lisnatog tijesta, odmrznut

1 krompir, tanko narezan

1 srednja tikvica, tanko narezana

Košer so, po ukusu

1 šolja rendanog cheddar sira

1 jaje, umućeno

Priprema:

U tepsiju srednje veličine dodaj narezani luk i 1 kašičicu maslinovog ulja. Prži na srednje laganoj vatri, često miješajući dok se ne karamelizira, oko 30 do 40 minuta. Ostavi sa strane da se ohladi.

Zagrij rernu na 200 stepeni.

Razvaljaj lisnato tijesto na otprilike 0.50cm debeo pravougaonik koji je oko 28 x 40cm. Upotrijebi viljušku i izbockaj tijesto.

Koristeći oštar nož, tanko nareži krompir i tikvice i prebaci u posudu za miješanje. Začini sa 2 kašike maslinovog ulja i prstohvatom soli. Dobro promiješaj i ostavi sa strane.

Lisnato testo premaži preostalom 1 kašikom maslinovog ulja i pospi polovinom sira, ostavljajući rub od 2,5cm oko ivice. Preko sira rasporedi otprilike 1/2 šolje karamelizovanog luka.

Pokrij ravnomjernim slojem tikvica i krompira (možda ti ostane nekoliko kriški), a zatim pospi preostalim sirom.

Premaži rubove tijesta umućenim jajetom i peci 25 do 30 minuta, ili dok tijesto ne bude ispečeno i zlatno-smeđe.

Uživaj u jelu!

Slični članci

Slani mafini sa Indomie nudlama

Ultra magazin

Kremasta veganska salata kao lagani proljetni obrok

Ultra magazin

Mafine kolačići – poslastice kojima nismo mogli odoljeti

Ultra magazin