Trenutno čitaš
Ovaj veganski tiramisu je toliko dobar da niko neće znati da je bez mliječnih proizvoda!

Ovaj veganski tiramisu je toliko dobar da niko neće znati da je bez mliječnih proizvoda!

veganski tiramisu
Jelen pivo - Za naša dobra vremena
Jelen pivo - Za naša dobra vremena

Uživaj u savršenstvu veganskog tiramisua — raskošan, kremast i 100% biljni.

Kada pomisliš na tiramisu, vjerovatno ti na pamet padnu bogati slojevi biskvita natopljenog kafom, nježna kremasta struktura i dekadentni čokoladni preliv. Sada zamisli sve to, ali u veganskoj verziji! Možda zvuči kao nemoguća misija, ali lakše je nego što misliš.

Tajna savršenog veganskog tiramisua

Ključ ovog recepta leži u zamjeni tradicionalnih sastojaka biljnim alternativama, a rezultat je desert koji nije samo ukusan, već i vizuelno impresivan. Fluffy biskvit, kremasti kokosov fil i bogatštvo čokolade čine da nećeš ni osjetiti razliku.

I to nije sve — uz samo jednu malu izmjenu, ovaj tiramisu možeš učiniti i bez glutena. Dakle, pogodan je za sve koji imaju intoleranciju na gluten ili jednostavno žele zdraviju varijantu.

Bez obzira da li spremaš desert za porodični ručak ili planiraš nešto posebno za praznike, ovaj veganski tiramisu je pun pogodak. Dodajte svjetlucavu prskalicu na vrh i pretvori ga u pravu malu svečanu poslasticu!

veganski tiramisu
gazoakleychef.com

Recept za veganski i bezglutenski tiramisu

Sastojci

Za biskvit:

  • 250 ml bademovog mlijeka
  • 1 kašika jabučnog sirćeta
  • 1 kašičica paste od vanilije
  • 50 g biljnog putera
  • 215 g brašna (ili bezglutenskog brašna)
  • 230 g šećera u prahu
  • prstohvat morske soli

Za kremu:

  • 2 konzerve kokosove kreme (2 x 400 g)
  • 170 g veganskog krem sira
  • 1 kašika kakao praha
  • 3 kašike šećera u prahu
  • 120 ml svježe skuhane kafe, ohlađene
  • 4 kašike ruma (po ukusu)

Topping:

  • narendana tamna čokolada
  • zrna kafe za dekoraciju

Priprema

1. Pripremi biskvit

  • Zagrij pećnicu na 180°C i obloži pleh dimenzija 20×30 cm papirom za pečenje.
  • U maloj posudi zagrij bademovo mlijeko, jabučni ocat, pastu od vanilije i biljni puter dok se puter ne otopi.
  • U velikoj posudi pomiješaj brašno, šećer i prstohvat soli.
  • Dodaj toplu smjesu s mlijekom i dobro promiješaj dok ne dobiješ glatko tijesto.
  • Smjesu prebaci u pleh i poravnaj. Peci 12-15 minuta, dok biskvit ne postane zlatnožut i elastičan na dodir.
  • Izvadi ga iz pleha i ostavi da se potpuno ohladi na rešetki.

2. Pripremi kremu

Pročitaj
Zobeni uštipci

  • U velikoj posudi umuti kokosovu kremu, veganski krem sir, kakao prah i šećer u prahu dok smjesa ne postane potpuno glatka.
  • Dodaj nekoliko kašika ohlađene kafe i ruma, pa promiješaj. Probaj kremu i po želji dodaj još kafe ili ruma.

3. Složi tiramisu

  • Izreži 12 komada biskvita koji odgovaraju veličini čaša u kojima ćeš poslužiti tiramisu.
  • Stavi komad biskvita na dno svake čaše, dodaj sloj kreme, pa ponovo komad biskvita.
  • Prelij svaki sloj s malo kafe i dodaj još jedan sloj kreme.

4. Dekoracija

  • Na vrh svakog tiramisua narendaj tamnu čokoladu i dodaj nekoliko zrna kafe za dekoraciju.
  • Tiramisu možeš odmah poslužiti ili ga ostaviti u frižideru do jedan dan.

Ovaj veganski tiramisu je idealan za posluživanje u pojedinačnim čašama, što mu dodaje dozu elegancije. Za dodatni wow efekat, ukrasi ga prskalicama kada ga doneseš za sto.

Ko je rekao da biljna ishrana znači i kompromis u ukusu? Uz ovaj veganski tiramisu dobijaš bogatstvo ukusa, dekadenciju i ljepotu prezentacije — sve bez trunke mlijeka ili glutena. Isprobaj recept i podijeli utiske.

Prati nas

   

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum