Trenutno čitaš
Veganski piña colada sladoled

Veganski piña colada sladoled

Jelen pivo - Za naša dobra vremena
Jelen pivo - Za naša dobra vremena

Sladoled koji pršti svježim sočnim okusom ananasa sa gustom kokosovom podlogom napravljen u potpunosti bez mlijeka i jaja. Dodaj malo ruma i imaćeš najukusniji sladoled piña colada.

Iako za ovaj recept možeš koristiti kokos rum ili tamni rum, preporučuje se bijeli rum za čist okus koji ne prevladava. Imaj na umu da se alkohol ovdje ne koristi samo za okus. Alkohol snižava tačku smrzavanja sladoleda što pomaže u teksturi i sprečava stvaranje kristala leda.

Sastojci:

  • 450 g zrelog svježeg ananasa, isjeckanog,
  • 160 ml ovsenog ili sojinog mlijeka
  • 45 g kukuruznog škroba, (kukuruzno brašno)
  • 2 kašike bijelog ruma,
  • 1 kašika soka od limete, svježe cijeđenog
  • 400 g ohlađenog punomasnog konzerviranog kokosovog mlijeka ili kokosovog vrhnja,
  • 50 g kokosovih listića, opciono

Dodaj ananas, kukuruzni škrob i zobeno mlijeko u blender ili procesor hrane. Miksaj sastojke nekoliko minuta dok ne postanu glatki i kremasti. Ne bi trebalo biti vidljivih komada ananasa.

Smjesu pirea od ananasa kuhaj na laganoj do srednjoj vatri nekoliko minuta uz miješanje. U suštini, ovdje pravimo kremu od ananasa. Kada je skuta dovoljno gusta da prekrije poleđinu kašike ili lopatice, skloni je sa vatre. Zatim umiješaj rum i svježi sok od limete. Ostavi smjesu da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Pročitaj

Umuti kokosovu kremu dok ne postane pjenasta.  Dodaj ohlađenu smjesu od ananasa u kokos kremu dok se ne sjedini.

Prebaci u posudu koja se može zatvoriti. Zagladi vrh sladoleda i po želji dodaj još malo tostiranog kokosa ili osušenog kokosa (kokos listića). Zamrzni 3-4 sata.

 

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum