Trenutno čitaš
Najljepše turske plaže za ljetovanje koje će te očarati

Najljepše turske plaže za ljetovanje koje će te očarati

Bingo - Sve za dom
Bingo - Sve za dom

Ako si u potrazi za savršenim odmaralištem za ljeto, turske plaže bi trebalo da se nađu na vrhu tvoje bucket liste. Nije ni čudo što se mnogi oduče za ljetovanje u Turskoj svake godine zbog spoja različitih kultura, istorije i božanstvenih plaža.

Duž obala okupanih suncem gdje mirne i kristalne vode zapljuskuju pijesak, nalaze se prekrasne uvale, a neke od njih čuvaju i ruševine drevnih civilizacija. Odabrali smo neke od najlepših turskih plaža za ljetovanje ove sezone.

Plaža Kabak

Foto: travelaway.me

Smještena oko 25 km južno od Ölüdeniza, Kabak je prekrasana mala uvala koju krasi bijeli pijesak sa kristalno tirkiznom vodom i nema ničeg što bi narušilo osjećaj mira. Okružena sa tri strane  borovom šumom, netaknutu uvalu posjećuju oni koji slijede Likijski put i savršena je destinacija za ljubitelje avanture, prirode i istorije. Plaža je udaljena 30 minuta hoda od istoimenog sela, niz strmu stazu, ali njeno slikovito okruženje i opuštena atmosfera čine pješačenje vrijedno truda.

Plava laguna, Ölüdeniz

Foto: travelaway.me

Ušuškana unutar zaštićenog nacionalnog parka, gdje se Egejsko more susreće sa Mediteranom, Plava laguna Ölüdeniz je nesumnjivo najpoznatija plaža u Turskoj i možda jedna od najljepših u cijelom svijetu. Iskriči svim nijansama plave boje, a more je ovdje toliko živo da se čini gotovo nadrealnim, dok planina Babadag izvan nje pruža savršenu priliku za entuzijaste paraglajdinga koji posjećuju ljetovalište svake godine.

Patara

Foto: travelaway.me

Patara, bez preuveličavanja, oduzima dah – očaravajuće mjesto nalazi se u Gelemisu i poseduje jednu od najlepših netaknutih plaža u zemlji. Ukoliko tragaš za idiličnom lokacijom koja će učiniti da se razvedriš i zaboraviš na svoje probleme, ne moraš ići dalje od Patara plaže. Prozirna voda, nijanse boje neba i nježan pješčani tepih su samo djelić atmosfere na ovoj rajskoj destinaciji. Ovo je najduža plaža u Turskoj i pruža se na čak 18 kilometara. Jednu od prednosti predstavlja i mogućnost da prođeš kroz ruševine starih hramova prije ulaska na plažu.

Cirali

Foto: travelaway.me

Oko sat vremena vožnje od Antalije, Cirali je dragulj plaže, prekriven blistavim plavim vodama i okružen spektakularnim planinskim pejzažom. Sa ruševinama Olimposa (Tahtalı Dağı) na jednom kraju i vječnim plamenom Chimaere koji se uzdižu iznad, ova idilična plaža duž tirkizne obale trebala bi oduševiti i ljubitelje prirode i istorije, kao i obožavatelje sunca koji žele da se opuste u prekrasnom, netaknutom okruženju.

Plaža Dolina leptira

Foto: travelaway.me

Obljubljena čistim safirnim morem i uokvirena strmim stijenama, zaista je prizor koji ostavlja bez daha. Dolina leptira površine 86.000 kvadratnih metara i dom je divne flore, izvanrednih planinarskih staza i više od 80 vrsta leptira. Do plaže se može doći brodom iz Oludeniza.

Pročitaj

Plaža Kaputaş

Foto: travelaway.me

Nedaleko od obalnog puta koji povezuje gradove Kaş i Kalkan, nalazi se ova plaža koja očarava svojim pjeskom i blistavom tirkiznom vodom. Smještena na ušću kanjona, nije ni čudo što ovaj mali komadić raja često predstavlja naslovnicu putopisnih brošura. Do plaže se stiže niz dugačko stepenište (187 stepenica), ali bivši posjetitelji se kunu da je mjesto potpuno vrijedno svakog koraka dolje i gore. Inače, pogled odozgo oduzima dah i ne smije se propustiti.

 

 Izvor: travelaway.me

 

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum