Giros je grčko jelo za koje je obično potrebno meso, ali ova verzija sa patlidžanom i slanutkom je odličan veganski obrok.
Sastojci za 4 porcije:
- 1 konzerva (400 g) slanutka
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika origana
- 1 veći patlidžan
- 2 češnja bijelog luka
- Sok od ½ limuna
Za Tzatziki umak:
- ½ krastavca
- 150 g jogurta od soje
- 1 češanj bijelog luka
- 10 g mente
- Sok od ½ limuna
Za serviranje:
- 2 crvene paprike
- 1 glavica crvenog luka
- 3 veća paradajza
- Pakovanje gotovih tortilja
Postupak:
Zagrijati rernu na 200°C. Isijediti i isprati slanutak i posložiti ga u pleh obložen papirom za pečenje. Posuti kašikom maslinovog ulja, kašikom origana i peći 20-30 minuta, dok ne postane hrskav.
Patlidžan isjeći na trakice i posuti preostalim maslinovim uljem. Pržiti na visokoj temperaturi, dok ne dobije zlatnu boju sa svih strana. Dodati preostali origano, usitnjen bijeli luk i limunov sok, i nastaviti pržiti još 2 minute.
Isjeći krastavac na pola po dužini, odstraniti dio sa sjemenkama. Izrendati i dodati u posudu sa jogurtom i usitnjenim bijelim lukom. Grubo isjeći listove mente i dodati u jogurt. Po želji začiniti solju i biberom, te dodati limunov sok.
Isjeći paprike na trakice. Na svaku tortilju posložiti trakice paprika, patlidžana, listove paradajza i isječen crveni luk. Posuti tzatziki umakom i hrskavim slanutkom.
Izvor: goodhousekeeping.com