Trenutno čitaš
Veganska pizza za gastronomske avanturiste

Veganska pizza za gastronomske avanturiste

Veganska pizza

Veganska pizza, sa raznolikim sastojcima koje nudi biljno carstvo, ne samo da osvaja srca vegana, već oduševljava i one koji se tek upućuju u svaku kulinarsku avanturu.

Svijet pizze, ta gastronomska ikona, u poslednje vrijeme doživljava revoluciju. Tradicionalni sastojci poput sira, mesa i drugih mliječnih proizvoda, koje smo često povezivali s ovim omiljenom ugljikohidratom transformisan je u nešto sasvim novo.

Donosimo ti ultra savršen recept za vegansku pizzu.

Sastojci:

  • 1 pizza tijesto  (bez glutena, po želji)
  • 200 g špinata (svježi ili zamrznuti)
  • 3 češnja bijelog luka
  • so, biber po ukusu
  • 150 g biljnog krem sira
  • 75 g biljnog sira
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 150 g šampinjona
  • 2 kašike pinjola
veganska pizza
Foto: Pinterest

Priprema:

Zagrij pećnicu na 200 ° C. Razvuci tijesto za pizzu. Stavi tijesto za pizzu na lim za pečenje obložen papirom. Ako koristiš zamrznuti špinat, jednostavno ga odmrzni i ocijedi tečnost. Ako koristiš svježi špinat, slanu vodu stavi da proključa, dodaj špinat i pusti da krčka 1-2 minute dok ne počne da vene. Zatim ocijedi špinat  i nasjeckaj.

Zagrij malo ulja u posudi i peci bijeli luk 30 sekundi uz miješanje. Zatim dodaj krem ​​sir zajedno sa špinatom. Začini solju i biberom po ukusu i promiješaj. Nanesi kremu od špinata i biljni sir preko tijesta za pizzu. Peci pizzu oko 10-15 minuta dok se sir ne otopi.

U međuvremenu preprži gljive u tavi sa uljem 6-8 minuta do zlatno smeđe boje. Dodaj malo soli po ukusu. Tostiraj pinjole u drugoj posudi bez dodavanja ulja.

Pročitaj
lubenica voće

Kada je pizza gotova dodaj gljive i pinjole.

Prijatno!

Za još više sadržaja zaprati nas na Instagramu i Facebooku.

© 2025 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum