Ima li neko ko ne voli pizzu? Ok, ne treba je jesti prečesto, ali ponekad nam stvarno treba pizza. Naročito kada je jednostavna za napraviti i ukusna poput ove. Naravno najbolje je kad pripremimo domaće tijesto, ali ponekad u žurbi možete ga zamijeniti i kupovnom korom za pizzu. Takođe, ako unaprijed napraviš tijesto za pizzu i staviš ga u zamrzivač, možeš imati domaću pizzu za manje od 20 minuta! Ovaj recept je namijenjen za vegane, ali i ako nisi vegan, vjeruj nam ova kombinacija je ultra ukusna!
Sastojci:
- 1 pizza tijesto (bez glutena, po želji)
- 200 g špinata (svježi ili zamrznuti)
- 3 češnja bijelog luka
- so, biber po ukusu
- 150 g biljnog krem sira
- 75 g biljnog sira
- 1 kašika maslinovog ulja
- 150 g šampinjona
- 2 kašike pinjola
Priprema:
Zagrij pećnicu na 200 ° C. Razvuci tijesto za pizzu. Stavi tijesto za pizzu na lim za pečenje obložen papirom.
Ako koristiš zamrznuti špinat, jednostavno ga odmrzni i ocijedi tečnost. Ako koristiš svježi špinat, slanu vodu stavi da proključa, dodaj špinat i pusti da krčka 1-2 minute dok ne počne da vene. Zatim ocijedi špinat i nasjeckaj.
Zagrij malo ulja u posudi i peci bijeli luk 30 sekundi uz miješanje. Zatim dodaj krem sir zajedno sa špinatom. Začini solju i biberom po ukusu i promešaj.
Nanesi kremu od špinata i biljni sir preko tijesta za pizzu. Peci pizzu oko 10-15 minuta dok se sir ne otopi.
U međuvremenu preprži gljive u tavi sa uljem 6-8 minuta do zlatno smeđe boje. Dodaj malo soli po ukusu.
Tostiraj pinjole u drugoj posudi bez dodavanja ulja.
Kada je pizza gotova dodaj gljive i pinjole.
Prijatno!