Trenutno čitaš
Vegan musaka po receptu slavnog Jamie Olivera

Vegan musaka po receptu slavnog Jamie Olivera

Svjetski poznati kuhar Jamie Oliver, otkriva odličan recept za preukusnu vegansku musaku. Idealan ručak ili večera za goste ili tvoje ukućane. Mi smo probali i oduševljeni smo, probaj i ti!

 

veggie musaka
Foto: Jamie Oliver

Sastojci:

  • 40 g suhih gljiva
  • 2 glavice crvenog luka
  • 8 češnjeva bijelog luka
  • maslinovo ulje
  • prstohvat cimeta
  • prstohvat svježeg origana
  • 2 kašike vinskog sirćeta
  • 2 velika patlidžana
  • 1 kg krompira
  • 2 konzerve kuhanog paradajza
  • 200 g feta sira
  • 2  jaja
  • 500 ml mlijeka
  • malo narendanog muškatnog oraščića (opciono)

Priprema:

Gljive prekriti sa 500ml kipuće vode. Oguliti i sitno isjeckati crveni luk i bijeli luk. Ugrijati 2 kašike ulja u velikoj tavi na srednje jakoj vatri, dodati cimet i pržiti 1 minutu, a zatim dodati crveni luk i bijeli luk. Dodati listove origana, uliti sirće, pa kuhati pod poklopcem 20 minuta, ili dok ne postane mekano i blago zlatno, redovno miješajući.

U međuvremenu, patlidžane narezati po dužini od 1 cm. Krompir oprati i narezati na debljinu od 1cm, a zatim dodati u tepsiju sa patlidžanima. Složiti paradajz u lonac i izgnječiti ga, pa uliti litru vode i ostaviti da odstoji na srednjoj vatri 30 minuta, redovno miješajući.

Zagrijati rernu na 200ºC. Gljive staviti u blender sa pola fete i jajima. Sipati mlijeko, narendani muškatni oraščić, a potom umutiti dok ne postane glatko. Začiniti sos od paradajza s morskom soli i crnim biberom, a zatim pola kašike staviti u tepsiju od 25 cm x 35cm. Pokriti sa pola patlidžana, posuti 4 kašike kremastog sosa, a zatim ponoviti, završavajući sa preostalim kremastim umakom. Prekriti feta sirom, pa peći 40 minuta, ili dok ne poprimi zlatnu boju.

Pročitaj
tartllete sa mandarinama

Možeš poslužiti jelo uz jednostavnu zelenu salatu začinjenu limunom i maslinovim uljem.

Prijatno i uživaj!

Izvor: jamieoliver.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum