Trenutno čitaš
Uskoro još jedna Netflixova adaptaciju po romanu Jane Austen – “Uvjeravanje”

Uskoro još jedna Netflixova adaptaciju po romanu Jane Austen – “Uvjeravanje”

Ana Ivanović Natural Performance
Ana Ivanović Natural Performance

Još jedna knjiga se adaptira za mali ekran. Debitantski roman, “Uvjeravanje” (Persuasion), biće ovjekovječen na ekranu, i naravno, s nestrpljenjem čekamo da stigne.

Foto: NICK WALL/NETFLIX

Jane Austen se u svom posljednjem romanu, kao i u ranijima, koristi ljubavnom pričom za istraživanje i blagu satiru društvenih pretenzija i emocionalne zbunjenosti. “Uvjeravanje” prati romantičnu vezu između Anne Elliot i mornaričkog časnika Fredericka Wenwortha. U djelu, koje se smatra jednim od Austininih najboljih i najtužnijih ostvarenja, Anne raskine zaruke s Frederickom Wentworthom (kojeg u novom filmu igra Cosmo Jarvis) i na kraju razmišlja o braku sa svojim rođakom Williamom Elliotom (Henry Golding).

Već je trejler za ovu novu Netflixovu adaptaciju klasika, u kojem glavnu ulogu tumači Dakota Johnson kao Anne Elliot, izazvao je pravu pometnju na Twiteru, a poznati kritičari i obožavatelji Jane Austen reagovali su različito na njega.

“Uvjeravanje” će se premijerno prikazati na Netflixu ovog ljeta. Konačno je potvrđen tačan datum izlaska ove dugo očekivane adaptacije 15. jula 2022. godine.

Pročitaj

Film je sniman u blizini nekadašnje kuće Jane Austen. Dakota Johnson je uočena na snimanju u Bathu u Engleskoj još prošlog proljeća. Prikladno je da se film snima u Bathu jer Jane Austen je tamo živjela od 1801. do 1806.

Rediteljka Carrie Cracknell je izjavila: “Kada su u pitanju snimanja komada iz nekog davnog perioda, uvijek me zanima da li postoji veza između tada i sada. Mislim da nas ovakvi filmovi često uče i o sadašnjosti kao i o nekim prošlim trenucima”.

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum