Trenutno čitaš
Uređenje doma: Upravo ova blijedoplava je u trendu za 2024.

Uređenje doma: Upravo ova blijedoplava je u trendu za 2024.

Zabavna stvar kod trendova boja je to što mogu pomoći u definisanju raspoloženja u trenutku.

Kada je riječ o trendovima dizajna interijera 2024, sa sigurnošću se može reći da je atmosfera uglavnom ugodna i mirna. Popularna bordo boja govori o našoj želji za stvaranjem intimnih prostora; topla bež je utješna i meka, sve što trenutno želimo od naših domova. A tu je i hladna, blijedoplava – mirna nijansa, pomalo sanjiva, pomalo eterična. Ako je vanjski svijet trenutno previše zauzet, ova nijansa može pomoći u stvaranju utočišta u kojem se možeš opustiti.

Postoji mnogo načina da iskoristiš ovaj trend boja ako želiš da ga isprobaš.

Image credit: Grégory Timsit. Design by Marianne Evenou

Pariški stan francuske dizajnerke interijera Marianne Evennou prikazuje raznovrsnost blijedoplave kao osnovne boje: ona je uparena sa prigušenim ružičastim dvosjedom, bordo ivicama i svijetlo narandžastim dodacima, zauzimajući svoje mjesto kao neutralna, u neočekivanoj kombinaciji boja.

Edmund Dabney/WunderLocke

Uparena sa zemljanim tonovima ova blijedoplava nijansa daje osjećaj plažnog apartmana, baš kao u penthausu u WunderLockeu, elegantnom minhenskom aparthotelu koji je dizajnirao Holloway Li. Djeluje utemeljeno, opuštajuće i sofisticirano.

Odluči se za mat ili teksturiranu bojui upari s prirodnim materijalima poput drveta, jute i ratana. To je prirodniji pristup ovom trendu u poređenju s nekim drugim idejama – savršeno za one koji više vole skroman pristup korištenju boja.

Image credit: Rachael Smith. Design by Owl Interior Design

Ova šema Owl Interior Design-a uključuje ključnu paletu 2024: blijedoplavu, koraljnu i terakotu. „Ovaj stan smo dizajnirali da bude razigran i privlačan“, kaže suosnivač Simone Gordon. ‘Bili smo inspirisani pogledom na londonski horizont i tonovima arhitekture.’

Pročitaj

Ostali crveni tonovi kao što su terakota i bordo su sve boje koje idu uz svijetloplavu, što znači da možeš prilagoditi shemu tako da odgovara tvom stilu. Ublažavanje tamnijih, smelijih crvenih sa srednjim tonovima,  pomoći će da se uklopi u ostatak palete.

Image credit: Prue Ruscoe. Design by YSG

Blijedoplava ima sporednu ulogu u šemi australijskog studija YSG, provlačeći se kroz ovaj tepih po mjeri u ravnim linijama i botaničkim oblicima. To je sjajan primjer kako koristiti nijansu na miran način; zauzima mjesto crne ili bijele u svom grafičkom obliku, nudeći prigušeniji kontrast i mnogo više interesa.

I naravno, ako želiš da isprobaš blijedoplavu, a da ne otvoriš limenku boje, blijedoplavu možeš uvesti kroz akcentne dodatke: svijećnjake, jastuke i umjetnička djela, kao i najbolje prostirke.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum