Tunjevinu volimo na sve načine i podjednako pripremati kod kuće, ali i jesti u restoranu. Uz to što je ukusna, tunjevina je i veoma zdrava, pa nije neobično što je možemo naći u tjesteninama, salatama, tortiljama, sendvičima… Ovog puta preporučujemo ukusne uštipke sa tunjevinom, koji se brzo i lako pripremaju.
U pitanju je omiljeni korejski street food, pa ih možeš poslužiti kako se tradicionalno služe – uz rižu i sojin umak, a možeš ih kombinovati i sa umakom od pavlake i bijelog luka.
Od sastojaka ti je potrebno:
- 200 g tunjevine (ocijeđene od ulja)
- 1 kašika maslinovog ulja (za prženje)
- 1/4 luka (sitno sjeckanog)
- 30 g mrkve (sitno sjeckane)
- 2 jaja
- 2 češnja bijelog luka (sitno sjeckana)
- 2 kašike višenamjenskog brašna
- pola kašičice soli
- 1/4 kašičice bibera
- 2 kašike naribanog cheddara (po izboru)
Priprema je veoma jednostavna:
Pomiješaj sve sastojke osim maslinovog ulja. Zagrij maslinovo ulje na srednje jakoj vatri i uz pomoć kašike oblikuj male palačinke ili uštipke.
Peci ih dvije-tri minute sa svake strane, dok ne poprime zlatnu boju.
Posluži uz pavlaku. Uživaj u ovom ukusnom jelu.