Ponekad se u receptima za humuse koji nisu od slanutka druga namirnica jednostavno doda u taj klasični humus, dok se u drugim receptima slanutak zamijeni drugim povrćem. U receptu za humus od cvekle, koji ti danas donosimo baza ostaje humus od slanutka, a cvekla će ga nadograditi – i obojiti.
Bogata esencijalnim nutrijentima, kao što su antioksidansi, vitamini, minerali i vlakna, te s niskim učešćem masti, cvekla je prava super namirnica.
Ružičasti humus biće i efektan dodatak tvojim platama ili party-hrani, a možeš ga napraviti za samo 15 minuta. Posluži ga uz štapiće od svježeg povrća, grisine s omotanim pršutom, hrskavi hljeb i masline.
Naravno, priloge prilagodi svojim gostima, a sam humus od cvekle ne sadrži gluten, ali ni namirnice životinjskoga porijekla, pa je idealan takođe i za vegetarijance i vegane.
Sastojci za humus od cvekle:
- 800 g slanutka iz konzerve, ocijeđenog
- 600 g kuhane cvekle, ocijeđene
- 2 manja češnja bijelog luka
- 2 kašike tahinija
- 100 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja, plus za posluživanje
- sok od jednog limuna
- 2 kašike prženih lješnjaka, grubo nasjeckanih
- 2 kašike sjemenki bundeve, grubo nasjeckanih
- 2 kašike sjemenki kima
- prstohvat čilija (po želji)
Priprema humusa od cvekle:
Ostavi sa strane otprilike 2 kašike slanutka. Ostatak slanutka, cveklu, bijeli luk, tahini, ulje i sok od limuna i dobar prstohvat soli stavi u blender. Miksaj dok smjesa ne postane glatka, pa dodaj još malo soli ili limuna ako je potrebno. Ohladi humus prije posluživanja.
Prebaci humus u široku, plitku zdjelu. Prelij s malo ulja, pospi ostavljenim slanutkom, lješnjacima, sjemenkama i čilijem, ukoliko želiš.
Posluži s hrskavim hljebom, povrćem narezanim na štapiće i s grisinima omotanim pršutom.