Ove očaravajuće voćne poslastice nisu šala. Rozi kremasti centar je savršen balans slatkih jagoda i kokosove kreme, tako da podsjeća na zaleđeni jogurt. Gusta tekstura postiže se zahvaljujući kokosovom ulju i svilenom tofuu. Obogaćene orašastom korom, koja ima dašak tropskog ukusa koji dolazi od makadamija ili brazilskih oraha, ove mini pite su savršena poslastica u kojoj mogu uživati vegani, kao i oni koji to nisu.
Sastojci
Kora:
- 1 šolja badema
- 2/3 šolje makadamija ili brazilskih oraha
- ½ šolje listića kokosa
- 3 kašike kokosovog ulja
- 2 kašike javorovog sirupa
- 1 kašika soli
Fil:
- 1 ½ šolja jagoda
- 4 kašike kokosovog ulja
- 3 kašike javorovog sirupa
- 1 kašika ekstrakta od vanilije
- 115 grama svilenog tofua
Dekoracija:
- Biljno vrhnje za šlag
- Isječene jagode
Postupak:
Samljeti sastojke u blenderu ili sjeckalici, da se sjedine. Ravnomjerno podijeliti smjesu u 12 kalupa za mafine, pritisnuti dno i strane, te formirati korpice. Ostaviti u zamrzivač.
U blenderu pomiješati sastojke za fil, da se smjesa fino sjedini. Ravnomjerno rasporediti smjesu sa jagodama u pripremljene korpice. Vratiti u zamrzivač i ostaviti 2 sata. Nakon 2 sata, čuvati u frižideru do serviranja.
Prije serviranja, po želji ukrasiti slatkim vrhnjem i jagodama. Pusti mašti na volju i uživaj u ovoj ukusnoj poslastici!
Izvor: myrecipes.com