Trenutno čitaš
Ukusne palačinke od tikvica i sira

Ukusne palačinke od tikvica i sira

Jelen pivo - Za naša dobra vremena
Jelen pivo - Za naša dobra vremena

Tikvice, mladi luk i feta sir su formula sa kojom ne možeš pogriješiti za pripremu neodoljivih malih palačinki. Donosimo ti jednostavan recept za pripremu ukusnih palačinki u kojima ćeš istinski uživati.

Shutterstock

Palačinke od povrća, jaja i brašna najbolje se slažu ako se ne jedu ravno iz tave, nego ohlade do sobne temperature i posluže uz zelenu salatu i, prema želji, možeš dodati pavlaku ili neki drugi omiljeni sos. Prilikom pripreme najviše treba pripaziti na to da se tikvice dobro iscijede od viška vode, kako palačinke ne bi bile gnjecave nakon pečenja.

Sastojci za palačinke od tikvica:

  • 700 g tikvica
  • 5 komada mladog luka
  • 250 g fete
  • malo peršuna
  • 1 kašika mljevene paprike
  • 130 g brašna
  • 3 jaja
  • limun
  • so, biber
  • ulje

Priprema:

Naribaj tikvice, posoli ih, pa stavi na krpu 20 minuta da izađe višak tekućine. Sjeckani luk i fetu izmiješaj, pa dodaj sjeckani peršun i mljevenu papriku. Dodaj brašno, so i biber, pa izmiješana jaja. Sve promiješaj.

Tikvice u krpi dobro iscijedi, pa dodaj u smjesu, koja će biti grudvasta, ali takva zapravo i treba biti.

Pročitaj
smuti

Vadi kašikom smjesu u tavu sa ugrijanim uljem da dobiješ male palačinke, pa ih spljošti kašikom. Prži oko dvije minute sa svake strane. Posluži s limunom i omiljenim sosom.

Uživaj!

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum