Trenutno čitaš
Ukusne namirnice za zdravlje pluća

Ukusne namirnice za zdravlje pluća

Jelen pivo - Za naša dobra vremena
Jelen pivo - Za naša dobra vremena

Milioni ljudi širom svijeta imau neku vrstu problema sa plućima, poput astme i hroničnog bronihitisa, neki imaju bolove u plućima kao posljedicu jake infekcije, a neki su podložni zagađivačima životne sredine koji doprinose hroničnim problemima sa plućima.

Foto: unsplash

Činjenica je da naše navike, genetika, pa čak i životni uslovi svakog dana dovode u opasnost loše zdravlje pluća. Srećom, postoji rješenje koje je dostupno svima, bez obzira na godine, pol ili prihode: namirnice koje se bore protiv upale, koje mogu pročistiti pluća, smanjiti rizik od ponovne respiratorne infekcije i pomoći da lako dišeš. Diši lako uz dodavanje ovih ukusnih namirnica u tvoju ishranu.

JABUKE

Poznato je da jabuka dnevno drži doktora daleko, to je posebno tačno za ljude koji pate od problema sa zdravljem pluća. Jabuke su pune kvercetina, antioksidans koji ima snažna anti antiupalna svojstva koja blokiraju histamin i koji smanjuje poteškoće sa disanjem, ako se razboliš ili dobiješ napad astme.

Foto : © Zero Belly DIet

ORIGANO

Mala količina origana u tvom obroku, može biti od velike koristi za pluća. Origano obiluje rozmarinskom kiselinom koja puno pomaže u bobi protiv upale i smanjuje reakciju tijela na toksine iz okoline.

Foto : Shutterstock

BROKULA

Brokula je puna antioksidansa koji mogu puno pomoći u smanjenju uplale u plućima. Brokula je takođe odličan izvor vitamina C, a istraživanja su pokazala da smanjuje hripavost kod djece.

Foto : © Zero Belly DIet

ORASI

Nekoliko oraha s vremena na vrijeme moglo bi biti ključ za zdravija pluća. Pored toga što pogoduju mršavljenju, orasi su vegetarijanski izvor Omega-3 masnih kiselina, koje imaju široko rasprostranjeno dejstvo, zahvaljujući tome što sadrže masnoće i proteine.

Foto : © Zero Belly DIet

GLJIVE

Gljive u omletu ili u salati – bez obzira na to kako odlučiš uživati u ovoj ukusnoj namirnici, dobijaš priliku da poboljšaš funkciju pluća sa svakim zalogajem. Istraživanje objavljeno u Američkom časopisu za respiratornu medicinu sugeriše vezu između nedostatka vitamina D i astme, posebno kod djece, tako da dodavanje gljiva obroku može biti blagodat za tvoje zdravlje.

Foto : Shutterstock

PAPRIKA

Stavi malo paprike na jelovnik i uživaj u zdravijim plućima. Pored visokog sadržaja vitamina C – dvostruko više nego u narandži(!), paprike takođe sadrže veliku količinu beta-kriptoksantina, za koji je su istraživači sa Univerziteta u Južnoj Kaliforniji otkrili da su efikasni u smanjenju rizika od raka pluća.

Foto : Shutterstock

KAFA

Nema potrebe da se brineš zbog kafe od koje ne možeš da odustaneš. Nedavna istraživanja sugerišu vezu između kafeina i poboljšane respiratorne funkcije, pa ako imaš probleme sa zdravljem pluća slobodno si priušti omiljeni napitak više puta u toku dana.

Foto : Shutterstock

PILETINA

Iako je piletina nesumnjivo odličan izvor nemasnih proteina, njen sadržaj vitamina A je pravi pobjednik kada je u pitanju zdravlje pluća. Istraživači su otkrili vezu između unosa vitamina A i smanjenog rizika od raka pluća.

Pročitaj

Foto : © Zero Belly DIet

GREJP

Uživaj u zdravim plućima tako što ćeš dodati grejp u svoju ishranu. Visoka količina vitamina C čini ga savršenom hranom koja pomaže u borbi prrotiv upale i održava te zdravom i aktivnom.

Foto : Shutterstock

ĐUMBIR

Đumbir može da učini čuda za tvoja pluća. Visok sadržaj antioksidansa pomaže u borbi protiv upale, a istraživanje objavljeno u časopisu “Prehrambena hemija” upućuje na to da može pomoći pri smanjenju rizika od raka pluća.

Foto : Shutterstock

JAJA 

Kajgana za doručak može da znači zdravija pluća u budućnosti. Bitno je da ne odvajaš žumance od bjelanca i da ih pojedeš cijele, jer najveći dio vitamina D koji se bori protiv astme nalazi se u žumanjcu.

Foto : Shutterstock

TREŠNJE

Nekoliko trešanja svaki dan moglo bi značiti manje posjeta doktoru. Istraživači iz Sineja u Australij, otkrili su da, resveratrol, moća antioksidans koji se nalazi u trešnjama i drugom crvenom voću, pomaže pri smanjivanju upale u plućima.

Foto : Shutterstock

Izvor : msn.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum