Trenutno čitaš
Ukusna torta za sve one koji žude za čokoladom

Ukusna torta za sve one koji žude za čokoladom

Ova italijanska čokoladna torta je idealna poslastica kojom ćeš oduševiti goste i prijatelje kojima voliš da pripremaš ovakve delicije. Tako bogata, tako kremasta i ukusna obradovaće svačija nepca, a mi ne znamo nikog ko ne voli čokoladu. Osim toga, zaista jednostavan za pripremu.

Evo recepta…

Sastojci za tortu: 

  • 1 šolja brašna
  • 1/2 šolje nezaslađenog kakao praha
  • 1 šolja šećera
  • 1/2 kašičice sode bikarbone
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1/4 kašičice soli
  • 1 veliko jaje
  • 2 kašičice ekstrakta vanile
  • 1/2 šolje punomasnog mlijeka
  • 1/4 šolje biljnog ulja
  • 1/2 šoljice kafe ili kipeće vode

Za glazuru:

  • 1/2 šolje pavlake
  • 1 šolja mliječne čokolade
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
Foto: gordonramsayclub.com

Priprema: 

Zagrijati rernu na 180°C. Pripremiti tepsiju sa pek papirom i poprskati dno. Pomiješati šećer, brašno, kakao prah, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i so u posudi. Staviti mlijeko, jaje, vaniliju i ulje i miksati lagano dok se dobro ne sjedini. Zatim povećati brzinu na srednju i miješati još 2 minute. Dodati kafu/kipeću vodu i miješati – smjesa će biti jako rijetka. Smjesu staviti u pripremljenu tepsiju. Peći oko 35 do 40 minuta. Ohladiti oko 10 minuta u tepsiji, a zatim nastaviti sa hlađenjem na rešetki do sobne temperature.

U međuvremenu napraviti glazuru. Otopiti komadiće čokolade na pari. Staviti vaniliju i pavlaku i miješati dok glazura ne postane pahuljasta i dobro sjedinjena. Na kraju premazati ohlađeni kolač. Ostaviti da se stegne minimalno 30 minuta.

Pročitaj

Buon Appetito!

 

Izvor: gordonramsayclub.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum