Trenutno čitaš
Ukusna salata od kvinoje s rukolom i fetom

Ukusna salata od kvinoje s rukolom i fetom

Jelen pivo - Za naša dobra vremena
Jelen pivo - Za naša dobra vremena

Prepuna kvinoje, slanutka i povrća, ova salata je obrok za sebe. Pečena crvena paprika, limun, masline i feta daju mediteranski ukus ovom jelu. Laka i hladna salata se pravi se na jednostavan i brz način. 

Foto: eatingwell.com

Sastojci: 

  • 2 ¼ šoljice neslanog temeljca od povrća
  • 1 ½ šoljice nekuhane kvinoje, isprane
  • 1 šoljica narezanog crvenog luka
  • 2 češnja bijelog luka, mljevena
  • 1 limenka slanutka bez dodane soli, ocijeđena i isprana
  • 2 ½ kašike maslinovog ulja
  • ¾ kašičice soli
  • 2 kašike svježeg limunovog soka ili sok od jednog limuna
  • ½ šoljice ocijeđene, nasjeckane pečene crvene paprike
  • 4 šoljice mlade rukole
  • 1/2 šoljice feta sira, izmrvljenog
  • Nekoliko maslina prepolovljenih po dužini
  • 2 kaščice grubo nasjeckanog svježeg origana

Priprema:

Pomiješaj temeljac, kvinoju, luk, češnjak, slanutak, pola kašike maslinovog ulja, so i na laganoj vatri kuhaj na dok kvinoja ne omekša i temeljac ne upije. Potrebno je duže kuhati kvinoju.  Skinuti sa vatre i dodati ostale sastojke. Umiješati sok od limuna i preostalo maslinovo ulje. Svaku porciju ravnomjerno posuti feta sirom, maslinama i origanom.

Pročitaj
Povrće, jesen

 

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum