Trenutno čitaš
Vikend preporuka: Prokoško jezero je mistična tvorevina Majke prirode

Vikend preporuka: Prokoško jezero je mistična tvorevina Majke prirode

Mart je idealno vrijeme za odlazak u prirodu. Prvi zraci sunca nas već miluju, ali su temperature umjerene i prikladne za šetnju i druge rekreativne aktivnosti u prirodi. Naša zemlja obiluje predivnim prirodnim bogatstvima: planinama, rijekama, jezerima, šumama, ipak, još uvijek su određene atrakcije unutar Bosne i Hercegovine nedovoljne posjećene.

Prokoško jezero je vodeni biser naše zemlje koji je od većine ljudi “otkriven” tek u početku pandemije kada smo zbog nemogućnosti putovanja u inostranstvo počeli da istražujemo svoju zemlju.

prokoško jezero
Foto: travnik.ba

Prokoško jezero je ledničko jezero na planini Vranici, u blizini Fojnice. Jezero se nalazi na visini od 1635 metara nadmorske visine. Sa jedne strane, jezero je okruženo brdima prekrivenim šumom, dok se sa druge strane nalaze stočarske kolibe, poznatije kao katuni. Vjeruje se da su se u katunima nekada sakrivali hajduci, a sada su neki prilagođeni kao turistički objekti u kojima se može prenoćiti. Osim putovanja u prošlost, ovo mjesto pruža uživanje u svježem vazduhu, fascinantan pogled na mistične tvorevine Majke prirode i upoznavanje sa endemskom vrstom vodozemca koji nosi naziv triton i zaštićena je vrsta od 1954.godine.

prokoško jezero
( Mustafa Öztürk – Anadolu Agency )

Izleti na Balkanu uvijek uključuju i vrhunsko gastronomsko uživanje, pa ni Prokoško jezero nije izuzetak. Ovdje možeš probati domaći kravlji i ovčiji masni sir ili se zasladiti džemovima i sokovima od borovnice i brusnice. Osim upijanja ljepota ovog unikatnog mjesta, oni koji vole da planinare mogu da se popnu na vrh Vranice, dok pravi istraživači prirode mogu potražiti slapove Kozice, koji se nalaze na oko 11km od Fojnice. Avanturisti u određeno doba godine mogu i da kampuju pored jezera i tako dožive potpuni zen budeći se okruženi netaknutom prirodom.

Pročitaj
5 najposjećenijih destinacija Balkana

prokoško jezero
Foto: riopricesaputovanja.com

Do Prokoškog jezera nije lako doći, ali upravo ga to čini magičnim i mističnim. Svakako se isplati potruditi se i boraviti na ovom jedinstvenom mjestu gdje je priroda bila tako darežljiva.

© 2022 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum