Ultra Ukusno

Ukusna pasta od rukole sa limunom i parmezanom

PMD07
PMD07

Jednostavna za pripremu, ali veoma ukusna pasta koja ima svilenkasti, lagani sos začinjen svježim tonovima bibera, rukole i limuna. Panko preliv daje hrskav, orašasti sloj ovoj laganoj vegeterijanskoj večeri.

Foto: pexels

Sastojci:

250 grama špageta od integralne ili smeđe riže

2 kašike ekstra djevičanskog maslinovog ulja

½ šolje panko prezla od cijelog zrna

2 kašike nasjeckanog svježeg peršuna

7 kašika narendanog parmezana

1 ½ kašičice naribane limunove korice

2 kašike limunovog soka

4 velika čena bijelog luka, oguljena i zgnječena

3 kašike neslanog putera

½ kašičice soli

½ kašičice mljevene paprike

3 šolje rukole

Uputstvo za pripremu:

Korak 1

Skuhaj tjesteninu u velikom loncu prema uputstvu na pakovanju. Ocijedi, ostavi 1 šolju vode za kuhanje, a isperi tjesteninu u toploj vodi. Ostavi na stranu da se hladi.

Korak 2

Osuši lonac, a potom dodaj 1 kašiku ulja i zagrij na srednje jakoj vatri. Dodaj panko i kuhaj miješajući dok ne porumeni i ne postane hrskav (oko 2 minute). Prebaci u manju činiju i ostavi da se ohladi oko 10 minuta, pa dodaj peršun, 2 kašike parmezana i 1 kašičicu limunove korice, te miješaj dok se smjesa ne sjedini. Ostavi to na stranu.

Korak 3

Dodaj preostalu 1 kašiku ulja u lonac i zagrij na srednje jakoj vatri. Izdinstaj bijeli luk dok ne postane aromatičan i ne počne da dobija zlatno-smeđu boju. Zatim dodaj limunov sok i rezervisanu 1 šolju vode za kuhanje; pojačaj vatru na srednje jaku i dovedi smjesu do ključanja pa pusti da  ključa oko 3 minute. Rupičastom kašikom izvadi i baci bijeli luk, dodaj puter, so, biber, preostalih 5 kašika parmezana i 1/2 kašičice limunove korice; kuhaj i dalje miješajući, dok se puter ne otopi, a smjesa malo zgusne. Dodaj tjesteninu i miješajte dok se ne zagrije. Na kraju dodaj rukolu i miješaj dok ne uvene. Prelijte tostiranom smjesom za panko i uživajte u ukusu.

Izvor: eatingwel.com

Slični članci

Slani mafini sa Indomie nudlama

Ultra magazin

Kremasta veganska salata kao lagani proljetni obrok

Ultra magazin

Mafine kolačići – poslastice kojima nismo mogli odoljeti

Ultra magazin