Grašak klasičnoj Carbonara pasti dodaje dašak svježine, uz prezle sa okusom bijelog luka, koje joj daju ukusnu hrskavost! Probaj ovu pastu i oduševi svoje prijatelje ili porodicu ukusnim obrokom! Probaj malo drugačiju “Carbonara” pastu koja će te oduševiti!
Sastojci:
550 gr širokih rezanaca
175 gr isjeckanog suhog mesa
2 kašike maslinovog ulja
1 češanj bijelog luka, usitnjen
25 gr prezli
Šaka svježeg peršuna, usitniti
125 gr smrznutog graška
4 velika jajeta
100 gr naribanog parmezana
So i biber po ukusu
Postupak:
Na 1 kašiki maslinovog ulja ispržiti suho meso isječeno na kockice, dok ne postane hrskava, 8-10 minuta. Izvaditi suho meso na papirni ubrus, kako bi se ocijedio višak masnoće. Zagrijati preostalu kašiku maslinovog ulja i dodati prezle i usitnjen bijeli luk. Prepržiti dok ne dobije zlatnu boju, 3-4 minute. Prebaciti u posudu i dodati peršun.
Kuhati pastu da bude al dente, dodavajući smrznuti grašak prije posljednjeg minuta kuhanja. Odvojiti 1 šolju vode u kojoj se kuhala pasta, ostalo ocijediti i vratiti pastu u posudi.
U posudi promiješati jaja i parmezan. Umiješati u toplu pastu, dodajući tečnost u kojoj se prethodno kuhala, da se dobije kremasti sos. Umiješati suho meso i posuti mljevenim crnim biberom.
Posuti prezlama sa bijelim lukom i parmezanom, te servirati toplo.
Prijatno!
Izvor: goodhousekeeping.com