Trenutno čitaš
5 najboljih gradova za život u regionu

5 najboljih gradova za život u regionu

NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

Prilikom izbora najboljeg mjesta za život, prije svega imamo u vidu prosječnu visinu troškova i potencijale u smislu privrednog rasta, a nakon što su ovi kriterijumi zadovoljenij razmatraćemo opcije spram arhitekture i prirodnog okruženja, dostupnih sadržaja kulturnog i zabavnog tipa, prilika za sportske i porodične aktivnosti i tome slično. Kada govorimo o našem regonu, a u vezi sa uslovima za život, rad i napredak, nekoliko gradova se naročito ističu, te ukoliko tražite svoje mjesto pod suncem na našem podneblju pročitaj o njima više u nastavku.

Foto: pexels

Beograd: Bogato životno iskustvo pod svetlima prestonice Srbije

Prestonicu Srbije odlikuje široka paleta mogućnosti za mlade u pogledu obrazovanja i kasnije poslovnog napretka, kao i nebrojeno mnogo sadržaja kulturnog karaktera i prilika za vođenje aktivnog i iskustvima bogatog stila života. Iako Beograd ne važi za jedno od jeftinijih mesta za život, prosječna primanja u ovom gradu su mahom u skladu sa portrošačkom korpom, a ulaganje u nekretnine u ovoj prestonici se pokazuje kao pametna investicija, upravo zbog velikih mogućnosti u njoj koja budi i veliko interesovanje za iste. Dobro pozicioniranje beogradskih nekretnina na tržištu, podstiče širenje grada, te mnogo interesovanja bude opcije, koje su relativno udaljene, ali valjano povezane sa centrom Beograda, kao što je novogradnja na Novom Beogradu i sličnim dijelovima grada, koji omogućuju izvjesnu distancu od gradske vreve, a ujedno i laku dostupnost svih gradskih zbivanja. Pored toga što je Univerzitet u Beogradu, među 500 najboljih svjetskih univerziteta i što njegov visok status prate i široke mogućnosti za dalji profesionalni napredak, ovaj grad odlikuju jedinstveni sadržaji i ljepote, koje privlače turiste širom svijeta. Skadarlija, Kalemegdan, te Avala i Ada Ciganlija, predstavljaju nezaobilazne tačke ovog brzog grada, koje su vrijedne pauza u inače veoma aktivnom životu beograđana. Možemo zaključiti da je glavni grad Srbije, mjesto koje će mnogi prepoznati kao sjajnu priliku za izgradnju svoje budućnosti i obrazovanje jednog sadržajnog stila života.

Sarajevo: Gostoljubivost grada na Miljacki

Sarajevo odlikuje prije svega toplina i gostoljubivost njegovih stanovnika, te ćete se u ovaj grad, u kojem se prepliću različite kulture i koji je nadomak jedinstvene prirode planina koje ga okružuju, neprestano iznova zaljubljivati. Sarajevo takođe odlikuje odlikuje odlična kuhinja, kao i mnoštvo prilika za zabavu u okviru slobodnog vremena. S druge, praktične strane gledano, život u Sarajevu odlikuju osjetno niži troškovi u odnosu na Beograd ili Zagreb, a iako je stopa zaposlenosti u odnosu na njih u Sarajevu nešto niža, u poređenju sa gradovima u unutrašnjosti Bosne i Hercegovine ,Sarajevo ipak nudi mladima nezanemarive prilike za ekonomski i društveni napredak. Ono što takođe ide u prilog perspektivi, koju ovaj grad nudi svojim stanovnicima u ovom pogledu jeste Univerzitet u Sarajevu, koji broji 22 fakulteta i 3 akademije. Za one koji su u potrazi za zdravijim životom je takođe značajan podatak da je Sarajevo, prema analizi koju je uradio istraživač Centra za agrikulturu u Minhebergu Filip Gartner, proglašeno za najzeleniji grad Evrope. Ovo sve čini Sarajevo gradom u kojem možete imati kvalitetno iskustvo življenja, sa potencijalom za napredak u pogledu obrazovanja i poslovnog uspeha, a pri tome podržano prirodnim bogatstvima i dobrim ekološkim statusom.

Foto: Pexels

Podgorica: Ekonomski potencijal, upečatljiva kultura i prirodne ljepote

Kao glavni grad Crne Gore, Podgorica je smještena u kontinentalnom dijelu, ali je ujedno i relativno blizu primorja, te važi za privredni, kulturni i obrazovni centar Crne Gore, u kojem je zapravo smješteno čak 30% stanovništva ove zemlje. Kako je u Podgorici smješten Univerzitet Crne Gore, koji broji 19 fakulteta, kao i čak 36% ukupnog broja preduzeća ove zemlje, jasno je da je ovo grad, koji nudi značajne prilike u pogledu dostizanja izvesnog ekonomskog i društvenog statusa. Podgorica je kao mjesto za život privlačna kako mladima, tako i poslovnim ljudima i porodicama sa djecom, budući da pored potencijala u pogledu profesionalnog napretka, nudi i brojne ljepote i zabavne sadržaje, a cijena kvadrata u glavnom gradu Crne Gore je zapravo niža nego u mjestima na samom primorju. Neke od znamenitosti Podgorice su vodopad Cijevna, koji se nalazi nedaleko od grada, zatim most na Ribnici koji datira iz rimskog perioda, Stara Varoš i Muzej Podgorice. Sve ovo čini prestonicu Crne Gore veoma atraktivnim gradom za obrazovanje kvalitetnog stila života u svakom pogedu, te je time opravdana želja mnogih građana ove zemlje, da baš ovdje formiraju svoju karijeru, ali i porodični život.

Foto: pexels

Zagreb: Visok životni standard u okrilju spoja mediteranskog i kontinentalnog duha

Brojne ljepote Zagreba se prije svega odnose na sjajan kulturni život, arhitekturu i duboku istorijsku pozadinu ovog grada, ali ono što će na prvom mestu navesti na odluku o zasnivanju života u ovom gradu je visok životni standard, odnosno njegov značajan porast poslednjih godina i potencijal da se u ovom smjeru razvoj nastavi i u budućnosti. Budući da se nalazi na geografskoj, istorijskoj i kulturnoj međi zapada i istoka Evrope, Zagreb je mjesto spoja mediteranskog i kontinentalnog duha u kojem do izražaja dolaze najbolje odlike obje strane. Pored toga što u prilog životu u Zagrebu idu sjajne mogućnosti za obrazovanje i zaposlenje, ovaj jedinstveni duh grada je nešto sto svakodnevno krasi život zagrepčana. S druge strane, ovo je grad u kojem su stanovnicima na raspolaganju brojni zabavni sadržaji, koji doprinose njegovoj atraktivnosti, počev od brojnih parkova i uživanja u arhitektonskim lepotama grada, pa do brojnih muzeja kojima se Zagreb može pohvaliti i naposljetku sjajnih prilike za provod i noćni život.

Novi Sad: Miran i ispunjen život

Kulturna prestonica, kao grad galerija, muzeja i brojnih spomenika kulture, predstavlja sve poželjnije mjesto za život, kako mladih koji su željni prilika za napredak u svom pogledu, tako i porodica sa djecom, koje tragaju za nenametljivim, ali raznolikim sadržajima i ujedno mirnom i urbanom životu. Univerzitet u Novom Sadu je drugi najveći univerzitet u Srbiji, a njegova jedinstvena odlika je kampus koji okuplja gotovo sve fakultete i studentima pruža jedno naročito iskustvo ovog perioda života. Sjajno organizovan studentski život privlači mlade iz svih dijelova Srbije i regiona, da otpočnu svoj put ka visokom obrazovanju u ovom gradu, a njegove ljepote ih mahom navode da u njemu i ostanu. Troškovi života u Novom Sadu su osjetno niži od troškova u Beogradu, počev od toga što je u ovom gradu zapravo sve moguće obaviti pješke. Ovaj grad čuva životnu sredinu, raspolaže brojnim šetalištima i odlikuje ga velika popularnost bicikala, kao prevoznih sredstava, dok širok kej kraj Dunava i blizina fruškogorskih prirodnih ljepota, čine da je prirodni ambijent nešto što krasi svakodnevicu svih novosađana.

Pročitaj

Naš region je na prvom mjestu odlikovan toplinom ljudi koji ga naseljavaju, te će ova odlika većine gradova našeg podneblja, ostaviti utisak na sve one koji ih posjete u potrazi za dobrim turističkim iskustvom. Gradovi o kojima smo u ovom tekstu govorili su nesumnjvo odlikovani odvakvim generalnim karakterom stanovnika, dakle toplinom duha koji u njima vlada, a pri tom i potencijalom za obrazovanje čvrste osnove za napredak u pogledu obrazovanja i profesionalnog napretka, te samim tim i dostizanja određenog ekonomskog statusa, koji će biti podrška kvalitetnom životu. Bogata istorija naših gradova i akcenat na kulturnom uzdizanju je zasigurno velika prednost života u njima, dok će oni koji su željni dinamike i zabave, takođe u njima zasigurno moći da nađu sjajne sadržaje.

Autor teksta: Velibor Živkov

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum