Trenutno čitaš
Ultrazvuk krvnih sudova dijagnostifikuje mnogobrojna oboljenja

Ultrazvuk krvnih sudova dijagnostifikuje mnogobrojna oboljenja

Jysk
Jysk

Svakodnevne stresne situacije utiču na naš organizam, te usljed nedostatka vremena da prepoznamo određene simptome ugrožavamo svoje zdravlje. Veoma često zanemarujemo simptome poput učestalih glavobolja, trnjenja dijelova tijela, česte vrtoglavice, što može dovesti do ozbiljnijih komplikacija ukoliko na vrijeme ne reagujemo i ne slušamo šta nam poručuje naše tijelo. Mnoge od ovih simptoma uzrokuje suženje ili proširenje krvnih sudova, što može dovesti do tromboze i drugih različitih oboljenja.

Foto Unsplash

Ultrazvuk krvnih sudova je bezbolna, neinvazivna dijagnostička metoda, kojom se može mjeriti protok krvi kroz krvne sudove vrata, ruku ili nogu, te vizualizovati različite promjene, odnosno bolesti na krvnim sudovima.

Ovom metodom se mogu otkriti suženja krvnih sudova, ali i njihova proširenja (aneurizme). Na arterijama se mogu vidjeti naslage, koje sužavaju šupljinu krvnog suda. Doppler ultrazvukom se može otkriti tromboza – djelimično ili potpuno  zapušenje arterije ili vene ugruškom krvi. Takođe se mogu dijagnostikovati proširene vene i odrediti stepen proširenja.

Kolor dopler krvnih sudova vrata je ultrazvučna pretraga, koja omogućuje neinvazivan prikaz krvnih žila vrata i analizu krvne žile, te može uputiti na prisustvo naslaga i suženje krvnih žila.

Primenjuje se kod pacijenata koji su imali slabost i trnjenje polovine tijela, gubitak vida u polovinama vidnog polja, gubitak osjećaja u polovini tijela, te vrtoglavice. Ovim pregledom se obezbjeđuje veliki broj informacija o izgledu krvnih sudova vrata i protoku koji je moguće mjeriti.

Foto Unsplash

Ovim pregledom se obezbeđuje grupa informacija, koja će usmjeriti pacijenta ka dopunskoj dijagnostici i liječenju. Pregled se savjetuje kod svih pacijenata koji boluju od povišenog krvnog pritiska, šećerne bolesti, pušača, povećanih masnoća u krvi.

Priprema za kolor dopler krvnih sudova vrata nije potrebna. Kolor dopler donjih ekstremiteta bezbolan je i bezopasan (neinvazivan) ultrazvučni pregled krvnih sudova nogu. Ukoliko je oštećenje prisutno, određujemo i stepen poremećaja.

Najčešće indikacije za kolor dopler donjih ekstremiteta su proširene vene, otok nogu, promjene u boji kože, određene povrede, priprema za operaciju vena, postoperativno praćenje, bol pri hodu, dok u rizičnu grupu spadaju pacijenti sa povišenim pritiskom, dijabetesom, aterosklerozom, pušaši…

Priprema za kolor dopler krvnih sudova donjih i gornjih ekstremiteta nije potrebna.

Kolor dopler gornjih ekstremiteta je ultrazvučna metoda kojom se omogućava simultani prikaz krvnog protoka i građe krvnih žila. Patološke promjene prikazuju se kao suženje ili potpuno začepljenje arterije, što je najčešće kod ateroskleroze ili tromboze vena.

Najčešće indikacije za kolor dopler gornjih ekstremiteta su bol, otok, promjene boje kože, povrede, kao i procjena stanja krvnih sudova kod pacijenata kod kojih se planira kreiranje arteriovenske fistule za hemodijalizu. Takođe kolor dopler se savjetuje i za osobe sa bubrežnom insuficijencijom, kao i za procjenu funkcionalnosti kreirane arteriovenske fistule i eventualno postojanje komplikacija

Kada raditi ultrazvuk  krvnih sudova vrata?

Pročitaj

Ukoliko se pojavljuju učestale vrtoglavice, nestabilnost pri hodu, jače i trajne glavobolje, pojave moždanog udara, te različitih neuroloških oboljenja, ateroskleroze, povišenog holesterola. Takođe, savjetuje se da ovaj ultrazvuk periodično urade i osobe sa dugogodišnjim dijabetesom ili dugogodišnji pušači.

Od posebnog značaja je ovaj pregled za pacijente kod kojih se registruju ozbiljna suženja karotidnih arterija, što u perspektivi, ako se ništa ne preduzme, vodi trajnom začepljenju ovog krvnog suda sa mogućim teškim neurološkim komplikacijama a veoma često i smrću. Današnja vaskularna hirurgija je na tom nivou da se opisani problemi sa lakoćom rješavaju sa samo nekoliko dana provedenih u bolnici nakon operacije sa izuzetno rijetkim komplikacijama.

Ultrazvuk krvnih sudova brzo i jednostavno možeš obaviti u Zdravstvenoj ustanovi Preventiva Medical.

Svoj pregled možeš obaviti svakog radnog dana od 07h do 19h, te subotom od 08h do 12 sati. Zakazivanje termina je moguće na jedan od brojeva telefona: +387 51 257 150 ili +38766755755.

Vidimo se u ZU Preventiva Medical.

© 2022 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum