Trenutno čitaš
Tri zdrava veganska recepta iz kuhinje Sonje Veljkov

Tri zdrava veganska recepta iz kuhinje Sonje Veljkov

Na Instagramu, neiscrpnom izvoru inspiracije, pronašli smo fantastičan i “zdravi” profil kreatorke ukusnih i veganskih recepata, koji će zasigurno probuditi u svima inspiraciju i motivaciju za kuvanje. 

Naime, Sonja Veljkov, po struci vaspitačica i autorka Instagram profila zdravo_ja na svojoj platformi nudi veliki izbor ideja za brze i jednostavne recepte koji su prilagodljivi svakom načinu ishrane i koji mogu da olakšaju put svima onima koji traže zdravije alternative.

Instagram/zdravo_ja

Ove godine Sonja je odlučila i da upiše studije nutricionizma kako bi dodatno unaprijedila svoje znanje iz oblasti ishrane, a ono što nam je posebno ukralo pažnju jeste da je Sonja i dio tima jedne predškolske ustanove na Novom Beogradu, za koju planira i priprema obroke gdje najmlađi odlično reaguju na zdravu hranu što Sonji daje i dodatnu motivaciju u kreiranju ukusnih recepata i gdje je uspjela da spoji svoje dvije velike ljubavi, ljubav prema djeci i zdravoj ishrani.

Sonja nam je otkrila kako se rodila ljubav prema kuvanju i pripremanju hrane, što je sada već preraslo u veliku ljubav i strast, i kako je došlo do toga da svoju ishranu učini zdravom što sve nesebično dijeli na svom Instagram profilu sa svojim pratiocima.

Foto: Instagram/zdravo_ja

“Odrasla sam na selu gdje sam se hranila domaćim proizvodima. Ljubav oko pripreme hrane naslijedila sam od mame i bake. Kada sam se osamostalila shvatla sam da sama ni ne znam da odaberem mesne proizvode, jer sam na selu jela sve domaće, pa sam tako meso izbacila iz ishrane. Što sam više saznavala i čitala polako sam prestala da koristim i ostale namirnice animalnog porijekla. Moj životni ritam se poklopio sa ritmom koji vlada u prirodi. Ništa sebi nisam uskratila samo sam naoštrila čula za sve divne ukuse koji su čekali da budu otkriveni. Vremenom sam bolje upoznavala bogatstvo i raznovrsnost biljnih namirnica i počela sam sama da smišljam zdrave i ukusne obroke. Pozitivne efekte ovakve ishrane koju upražnjavam proteklih 8 godina sam osjetila kroz opšte poboljšanje zdravlja, raspoloženja, stanja duha i spoljnjeg izgleda”.

U protekloj godini Sonja je objavila i svoju prvu zbirku zdravih recepata u štampanoj formi. Knjiga je namijenjena svima onima koji žele zdravo da se hrane, da povećaju unos cjelovitih namirnica, a samim tim i nivo energije, da uživaju u ukusnim i nutritivno bogatim obrocima koji se pripremaju na jednostavan način, a za Ultra magazin Sonja je odabrala i podijelila sa nama tri ultra zdrava, ukusna i brza recepta.

Gulaš od leblebije

Foto: Sonja Veljkov

Sastojci:

• 250-300g prethidno skuvane leblebije (možete koristiti i onu iz tegle)
• 400g batata (može i običan krompir, ali ovaj slatki daje poseban šmek)
• 2 šargarepe
• 2 srednje glavice ljubičastog luka (ili manji struk praziluka)
• 3 čena bijelog luka
• 300ml soka od paradajza
• nerafinisano ulje ili voda za dinstanje
• začini po ukusu: himalajska so, biber, mljevena ljuta ili slatka paprika, majčina dušica, origano i peršun (još bolje ako imate svjež)

Priprema:

Na malo ulja ili na vodi prodinstati usitnjen luk i malo ga posoliti. Potom dodati usitnjenu šargarepu (luk i šargarepu obično obradim u sjecku). Kada omekšaju ubaciti zajedno kuvanu leblebiju, batat isječen na kockice, preliti sa vodom da ogrezne i krčkati kratko na srednjoj temperaturi. Kada i batat omekša, dodati sok od paradajza i po potrebi još malo vode. Ubaciti začine po ukusu i sačekati da se sve lijpo zgusne i ukrčka uz povremeno mješanje. Na kraju dodati usitnjen svjež peršun ili začinski.

Pita zeljanica (bez kora i brašna)

Foto: Sonja Veljkov/privatna arhiva

Sastojci:

• 200g crvenog sočiva (potopljenog u vodu preko noći)
• 100g prosa (potopljenog u vodu preko noći)
• 2 čena bijelog luka
• 1 srednja šargarepa
• 1 manja veza zelja
• 1 praziluk
• 2 pune kašike sirovog suncokreta
• kašika psilijuma (nije neophodno)
• kašika nutritivnog kvasca (nije neophodno)
• 100ml vode
• začini po ukusu: himalajska so, biber, malo čilija u prahu, kurkuma
• za posip: susam i sirovi suncokret

Priprema:

Sočivo i proso isprati i prebaciti u blender sa bijelim lukom, začinima i vodom. Izblendati do kremaste strukture, a potom dodati šargarepu (prethodno usitnjenu), usitnjen praziluk i sitno isjeckano zelje. Sve dobro promiješati, dodati psilijum i nutritivni kvasac ako koristiš i smjesu izliti na pripremljen papir za pečenje u vatrostalnu posudu ili neki manji pleh dimenzija 20×10cm.
Po želji u ovu pitu možeš ubaciti i izmrvljen tofu ili neki drugi sir po izboru.
Posuti je susamom i suncokretom i staviti u zagrijanu rernu na 200°. Peče se oko pola sata, zavisi od jačine rerne. Kada gornji sloj liepo porumeni, onda je gotova. Ostaviti malo da se ohladi, a nakon toga sjeći oblike po želji.

Pročitaj

Posne punjene paprike

Foto: Sonja Veljkov/privatna arhiva

Sastojci:

• 10 paprika babura srednje veličine
• 150g sirove heljde (potopljene noć prije u vodi)
• 50g integralnog pirinča (potpoljenog na par sati u vodu)
• 200g braon šampinjona
• 1 veća šargarepa
• komad korijena celera
• 2 glavice crnog luka
• 3 čena bijelog luka
• pola veze svježeg lišća peršuna
• začini po ukusu: himalajska so, biber, slatka i dimljena paprika, čili u prahu (opciono), malo mljevenog kima (opciono).

Priprema:

Heljdu i pirinač proprati i skuvati u duplo više vode u odnosu na količinu (po potrebi sipati i malo više). Odsjecite vrh paprika i očistiti ih od sjemenki pa ih poredati u podmazanu đuveč tepsiju ili vatrostalnu posudu. Na malo maslinovog ulja ili na vodi prodinstati usitnjen crni luk. U sjecku usitniti šargarepu, komad celera i bijeli luk, sipajti malo vode i sve ubaciti sa crnim lukom da se kratko dinsta. Na kraju dodati šampinjone isjeckane na listiće. Dinstano povrće sa šampinjonima pomješajte sa skuvanom heljdom i pirinčem. Potom dodati začine po ukusu i usitnjen svjež peršun pa sve dobro promešati i nadjev je spreman.

Možeš dodati i dvije kašike mljevenog lana da pokupi višak tečnosti. Filovati paprike sa nadjevom i svaku zatvoriti sa kolutom paradajza i vrhom paprike. Naliti malo vode da prekrije dno.

Peći ih u zagrejanoj rerni na 200° oko pola sata. Paprike će pustiti vodu koju pred kraj pečenja možeš odstraniti da se bolje zapeku, a možeš ih ostaviti i tako da budu u svom saftu.

Prijatno!

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum