Trenutno čitaš
Top 7 najfotogeničnijih svjetskih lokacija!

Top 7 najfotogeničnijih svjetskih lokacija!

Banja Luka Fest - Ivan Bosiljčić i Jelena Tomašević
Banja Luka Fest - Ivan Bosiljčić i Jelena Tomašević

Zahvaljujući influenserima i njihovim fotografijama koje izazivaju divljenje, neka mjesta na svijetu su postala najpopularnije turističke destinacije. To su očaravajući prizori i nestvarni kadrovi… Predstavljamo listu fotogeničnih destinacija na svijetu. Uživaj!

Foto: Pexels
Petra, Jordan

Ukopano u pijesak u jugozapadnoj pustinji Jordana, nalazi se drevno arheološko nalazište, koje datira iz oko 300. godine prije nove ere. Selo ružičastog pješčenjaka Petra, nekada je bio glavni grad Nabatejskog kraljevstva i do njega se dolazi preko uskog kanjona Al Siq. Središnji dio pustinjskog spektakla je Al Khazneh, 45 metara visok hram poznat i pod nazivom Trezor.

Ovaj hram je pravi razlog, zbog kojeg se pustinjska oaza nalazi na ovoj listi zbog zadivljujućih detalja na grobnicama, koji čine fasadu. Takođe, sa pozorištima i brojnim drugim hramovima, izgradnja jedne od najvećih turističkih atrakcija u Jordanu prati tradicionalne tehnike sahrane Nabatejaca – grobnice uklesane u planinsku stranu. Nazvana „Rose City“, Petra se može posjetiti i noću. Najbolje je voziti se starim gradom pješčara u mraku i pogledati ovo čudo pod treperavom svjetlošću, hiljada svijeća.

Foto: ryanair
Hram olimpskog Zeusa, Atina

Srce drevnog svijeta za divljenje i strahopoštovanje, na mjestu jednog od omiljenih kipova na svijetu. Hram posvećen Zeusu, vladaru olimpijaca, sagrađen je u drugoj polovini 5. vijeka i mnogi ga smatraju najbolje očuvanim primjerima, dorske arhitekture ikada izgrađenim.

Danas samo nekoliko stubova ostaje da nas posjeti, na sve dane slave Grčke, ali još uvijek ih vrijedi posjetiti. Svojom orijentacijom na istok-zapad, hram je dizajniran kao heksastil, zgrada od 13 stubova napravljena od lokalnog vapnenca, prekrivenog štukaturom.

Impresivan sam po sebi, prava fascinacija hrama došla je od onoga što je bilo unutra. Na samom kraju, stajala je poznata Zevsova statua, koja je postala sinonim za grčki glavni grad. Pretpostavlja se da je bila visoka preko 12 metara, a statua od slonovače i zlata, definisala je prikaz Boga u grčkoj umjetnosti. Nalazi se u centru grada, u blizini Nacionalnih vrtova. Arheološko nalazište je lako dostupno i zaslužuje mjesto na vrhu ove liste.

Foto: ryanair
Koloseum, Rim

Gotovo je nemoguće posjetiti rimsku prestonicu, bez odlaska do veličanstvenog Koloseuma. Drevna arena stoji gotovo 2.000 godina i jedna je od najpoznatijih znamenitosti grada.

Poznat pod imenom Flavijski amfiteatar, ovalni, otvoreni prostor je u centru dešavanja i bio je glavni izvor zabave za lokalno stanovništvo, više od 300 godina. Izgrađen od tifa, travertina i betona od opeke, Koloseum je najveći preživjeli amfiteatar, ikada izgrađen i glavni simbol Rima.

Vrati se u prošlost do gužve i vreve drevne civilizacije i posjeti jednu od najstarijih zgrada na svijetu. Dominirajuće prisustvo u centru grada, oronulo pozorište koje je nekada primalo do 70.000 ljudi i danas privlači milione posjetilaca svake godine.

Foto: ryanair
Mrtvo more, Izrael

Jedna od najvećih misterija na svijetu, Mrtvo more oduševljava naučnike i posjetioce. Na granici sa Izraelom i zapadnom obalom Jordana, slano jezero je poznato po prirodnim svojstvima plovnosti i ljekovitosti.

Kao najdublje hipersalinsko jezero na svijetu, njegove obale su na više od 400 metara ispod razine mora, što ga čini najnižom tačkom na kopnu. Milioni fotografija se objave svake godine, prikazujući ljude koji plutaju u slanoj vodi i čitaju novine, promovišući Mrtvo more kao jednu od najvećih atrakcija na Bliskom istoku.

Visok nivo soli u vodi sprečava život za životinje, ali se bogato crno blato sa dna koristi za terapeutske i kozmetičke tretmane, širom svijeta. Ležeći u dolini Jordan Rifta, jezero je okruženo zlatnim brdima i mnogim oazama za dalje istorijsko istraživanje.

Savršeno mjesto za uranjanje u kulturu i malo opuštanja, Mrtvo more je zaista neobično iskustvo za razliku od bilo koje druge destinacije i nesumnjivo je jedna od najboljih svjetskih destinacija.

Foto: ryanair
La Sagrada Familia, Barselona

Dominirajući španskim gradom, arhitektonsko djelo Antonija Gaudija, je spektakularno. Nedovršena katedrala će postati najviša te vrste, kada bude završena i imaće 18 tornjeva sa glavnim, koji će dostići visinu od 170 metara.

Masivni spomenik je dom samom grobu Gaudija i sastoji se od četiri kapele, svaka posvećena različitoj religijskoj ličnosti. Inspirisani prirodom i religijom, enterijer i eksterijer velikog remek djela su zadivljujuće zamršeni.

Otiđi liftom uz kule i divi se očaravajućem panoramskim pogledom na grad.

Pročitaj
Nemrut

Foto: ryanair
Nacionalni park Plitvička jezera, Hrvatska

Lanac od 16 terasastih tirkiznih jezera nalazi se oko 130 kilometara od Zagreba. Vodena tijela su nastala kao rezultat formiranja sedre i povezana su s više vodopada, koji se slijevaju u kanjon.

Nalaze se između planinskih predjela Mala Kapela i Lička Plješivica, a ovo je najstariji i najveći nacionalni park u zemlji. Pretežno je prekriven bujnim zelenilom, a jezera pokrivaju samo jedan posto od 295 km2.

Podijeljeni na gornja i donja jezera, vode se završavaju u besprijekornom vodopadu Sastavaca, a rijeka Korana teče duž dna slapova. Otvorena za posjetioce tokom čitave godine, jezera su „moraš vidjeti da bi vjerovao“ iskustvo i zaista su jedinstvena.

Foto: ryanair
Lagoa do Fogo, Azori

Nalazi se u stratovulkanu Agua de Pau Massif u centru Sao Miguela, jezero krater je posljednje od naših čudesnih destinacija. Prevođenje „Vatreno jezero“, zaštićeni prirodni rezervat na arhipelagima Azorskih ostrva, sadrži razne biljne vrste i divlje životinje.

Prvo se zaustavi na jednom od dva vidikovca za predivnu panoramu nad vodom. Miradouro da Barrosa i Miradouro da Lagoa do Fogo, imaju parking mjesta tako da možeš stati i izaći da vidiš pogled, koji oduzima dah.

Ako imaš vremena, kreni kružnom rutom od 11 kilometara oko predjela jezera. A ako nemaš vremena za šetnju od 4 sata, ali i dalje želiš da vidiš jezera iz blizine, postoji kraći put hodanja od 4 kilometra.

Foto: ryanair

 

Izvor: ryanair.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum