Trenutno čitaš
Top 3 destinacije u BiH koje moraš posjetiti ovog ljeta

Top 3 destinacije u BiH koje moraš posjetiti ovog ljeta

Banja Luka Fest - Ivan Bosiljčić i Jelena Tomašević
Banja Luka Fest - Ivan Bosiljčić i Jelena Tomašević

Bosna i Hercegovina pravi je turstički dragulj u regionu…

Od vodopada čije su fotografije proputovale svijet, preko nacionalnih parkova, autentičnih gradova i fenomenalne kuhinje, BiH će se uklopiti u planove svih vrsta turista. Ako do sada nisi imao/imala priliku da  posjetiš ove super turističke lokacije u BiH, ili planiraš da obnoviš gradivo, izdvajamo top 3 destinacije koje ne smiješ preskočiti.

unsplash

Ljetovanje u Bosni i Hercegovini? Izaberi Neum.

Sa oko 30 km obale, Neum je jedini grad BiH koji ima izlaz na more. Ovo mjesto biće raj na zemlji za svakog ko želi provod na Jadranu, bez da potroši ogromnu količinu novca ili ne može da pronađe mjesto na plaži zbog gužve.

Iako je riječ o pristupačnom ljetovalištu do kog nećeš morati predugo da putuješ, treba znati da je još uvijek u razvoju te da nije savršeno, ali u  Neumu te čeka mir i potpuni detoks od svakodnevice i ako uživaš u burnom noćnom životu ovde ga nećeš pronaći. Ukoliko si ljubitelj pješčanih plaža, vruće kamenje na šljunkovitim plažama Neuma neće ti biti omiljeno.

unsplash

U Neumu postoje četiri uređene gradske plaže sa čistim obalama, gdje se možeš uputiti čak i ako nisi iskusan plivač ili dolaziš na odmor sa djecom. Ovdje će te ležaljke koštati oko 10 evra za cijeli dan, dok u hladnim i osvježavajućim pićima možeš uživati i za manje od 3 evra. Ako si ljubitelji egzotičnih morskih jela, Neum će te obradovati kao jedino mesto na svijetu gde možete probati prstake – školjke koje rastu duboko u stijenama Jadrana i koštaju 25 evra po porciji.

Ako planiraš da se uputiš u Neum u vrhuncu sezone spremi se da cijene smještaja neće biti ispod 30 evra po danu. Za smještaj nadomak plaže preporučujemo vile, kako je nerijetko riječ o moderno uređenim jedinicama sa terasama idealnim za ispijanje kafe sa pogledom na more. Za ovakav tip smještaja potrebno je izdvojiti oko 80 evra po danu tokom jula.

unsplash

Trebinje – Rustičan biciklistički raj

U ovom gradiću na teritoriji Hercegovine vrijeme kao da je stalo, na najbolji mogući način. Trebinje je idealna destinacija ako preferiraš aktivne ljetnje odmore, kako postoje brojni načini da grad i njegovu šarenu okolinu istražiš. Biciklističke ture kroz Trebinje spadaju među najpopularnije, te sve atrakcije na Trebišnjici preporučujemo da istražiš baš na ovaj način. Za početnu tačku izaberi Stari grad, jezgro Trebinja koje čuva autentičnu akrhitekturu 18. vijeka sve do danas. Tu te čeka i Kameni most, simbol Trebinja koji kući možeš ponijeti na razglednicama. Upoznaj se sa ovim dijelom BiH u Muzeju Hercegovine, napravi pauzu uz domaću kafu na Trgu Pjesnika i u hladovini platana. Posebno zadovoljstvo pružiće ti vožnja Ćiro stazom, koja prati nekadašnju željeznicu i vodi te do srednjevjekovnog grada Mićeva, sela Donja Grančarevo i Ušće, daje ti priliku da se osvježite u rijeci Sušici i posjetiš pećinu Mlinici.

Za putovanje u Trebinje neće ti biti potrebno mnogo novca, bilo da sami organizuješ putovanje ili planiraš da sve prepustitiš turističkim agencijama. Primjera radi, cijene izleta do Trebinja sa noćenjem ili dva kreću se između 60 i 80 evra. Trebinje smeštaj u privatnim jedinicama može te koštati i manje do 20 evra po danu, čak i kada planiraš da se smjestiš u samom srcu grada. Poseban užitak predstavljaju vile i vikendice izvan grada, okružene prirodnom, poput hotela Jazina, gdje se dvije osobe mogu smjestiti za manje do 50 evra po noćenju.

pexels

Mostar – Posjeti grad mostova

Šetnja kroz kaldrmom pokrivene ulice do Starog mosta i hladne Neretve, Kravice vodopadi na dohvat ruke – sve ovo i mnogo više čeka te u Mostaru. Ovaj jedinstveni grad na jugu Bosne i Hercegovine, postaje turistički centar Balkana tokom ljeta, kada se ovdje održavaju skokovi u Neretvu sa Starog mosta. Iako najpoznatiji, u Mostaru postoje još četiri mosta koja možeš istražiti kroz informativne pješačke ture. Ove ture odvešće te i do Hamam muzeja u kom se možeš upoznati sa običajima osmanske kulture, muzeja Hercegovine, crkve Zvonik mira koja te vraća u 19. vijek, kao i samog srca Mostara – Kujundžiluka.

unsplash

Ako planiraš da se u Mostaru zadržiš više dana smještaj ti neće zadati nikakve muke. Možeš birati hotelske sobe u popularnim franšizama, poput hotela Bristol ili hotela Mostar u samom centru grada, gdje se cijene noćenja za dvoje kreću između 70 i 90 evra. Popularniji i jeftiniji, privatni Mostar smještaj u apartmanima moguće je pronaći i za manje od 30 evra po danu.

Pročitaj
sidi bou said, tunis

Ako do sada nisi bila inspirisanan/inspirisan da posjetiš BiH nadamo se da je ovaj tekst to promijenio. Bilo da se odlučiš za plaže Neuma, kaldrme Trebinja ili pak organizuješ turu do sva tri grada u jednom putovanju, nemamo sumnje da ćeš im se poslije samo jedne posjete redovno vraćati. Naši koferi su već spremni!

 

Autor teksta: Velibor Živkov

 

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum