Trenutno čitaš
Teretana u kući – evo šta ti je sve potrebno

Teretana u kući – evo šta ti je sve potrebno

teretana u kući

Vježbanje je veoma bitan dio dana i života generalno. Doktori oduvijek preporučuju što više fizičke aktivnosti – šetnju, brzo hodanje, trčanje, kardio i statične vježbe. Umjesto toga, mnogi od nas imaju sjedeći način života, gdje sate provodimo pred računarom. Uz nekoliko sprava, možeš napraviti sopstvenu teretanu u svojoj kući. 

teretana u kući
Foto: iStock

Prva stvar koju trebaš napraviti je izabrati najbolje mjesto gdje ćeš locirati svoju kućnu teretanu. Ukoliko ti uslovi to dozvoljavaju, idealno bi bilo preurediti podrum, tavan ili dio dvorišta. Ako živiš u stanu, možeš jednu sobu ili dio neke prostorije pregraditi i pretvoriti u svoj kutak za vježbanje.

Druga bitna stvar koju trebaš odrediti je budžet. Pravljenje teretane može koštati i do nekoliko hiljada, ukoliko ti novac ne predstavlja problem. Ipak, ako imaš ograničene novčane mogućnosti, nemoj da se obeshrabriš. Mnogo novca nije primarno da bi se napravila funkcionalna teretana.

teretana u kući
Foto: shutterstock

Sljedeći korak je kupovina sprava i opreme. I ovdje imaš više mogućnosti – možeš potražiti nove ili korištene sprave. Prije nego što išta odlučiš da kupiš, dobro istraži sve opcije. Prelistaj oglase i web stranice, kao i ponude na društvenim mrežama.

Još jedna bitna stvar na koju pojedinci često zaborave, jeste da temperatura u prostoriji u kojoj vježbaš mora biti optimalna. Ovo dosta zavisi i od toga gdje se nalazi teretana. Na primjer, garažu će biti mnogo teže zagrijati ili rashladiti, nego recimo sobu u stanu. Rješenje može biti klimatizovanje prostorije za ljetnje mjesece, ili podno grijanje zimi. Tu su uvijek i ventilatori i grijalice, kao jeftinija opcija.

Dobro osvjetljenje je još nešto što prostoriju čini prijatnijom za vježbanje. Svjetlina i toplina se svode na lične preferencije, ali izbjegavaj svjetiljke koje vise do pola sobe. Ne želiš da tokom izvođenja vježbi udaraš u njih.

teretana u kući
Foto: iStock

S obzirom da je ovo tvoja privatna teretana, možeš je dekorisati po svom ukusu. Na tebi je izbor boja, ukrasa, rasvjete, detalja. Stvori atmosferu u kojoj ćeš uživati dok vježbaš.

Ako imaš ograničen prostor i moraš vježbati recimo u dnevnom boravku, dodavanje točkova tvom namještaju je odlična opcija. Na ovaj način možeš pomijerati stvari i imati dovoljno prostora za vježbanje.

teretana u kući
Foto: shutterstock

Izbor podova je veoma važan, posebno ako koristiš utege ili bilo koju opremu koja može oštetiti standardni pod. Debeli gumeni pod je najbolje postaviti u cijeloj prostoriji koju pretvaraš u teretanu. Često ljudi odlučuju da ih slože poput puzli i na taj način pokriju cijelu ili dio prostorije.

teretana u kući
Foto: iStock

Zidovi su odlično mjesto za skladištenje opreme za teretanu. Najpametnije je kupovati opremu koja je multifunkcionalna i koju ćeš moći koristiti za izvođenje različitih vježbi.

Jedna od njih je bench – klupa, koja je ključna za izvođenje brojnih vježbi. Ako tražiš još više opcija njene upotrebe, nabavi i naslonjač.

Dva utega i šipka će ti biti dovoljni za osnovne vježbe. Kasnije možeš kupiti i druge vrste i veličine, kako tvoje vježbanje bude napredovalo.

teretana u kući
Foto: shutterstock

Bučice su takođe svestran komad opreme. Najbolje bi bilo kupiti one na kojima možeš prilagođavati težinu, u zavisnosti od vježbe.

Pročitaj
vrtlarstvo

Kettlebell je još jedna spava koja se može koristiti na više načina, a ne zauzima mnogo mjesta u prostoriji. Dolazi u mnogim veličinama, oblicima i težinama, te u zavisnosti od svoje fizičke spremnosti, izaberi onaj koji ti najviše odgovara.

teretana u kući
Foto: shutterstock

Trake za vježbanje su praktični i jeftini komadi koje lako možeš dodati u kućnu teretanu. Uz njih, nabavi i prostirku za jogu, za veću udobnost kod vježbi koje radiš na podu i istezanje na kraju treninga.

Ukoliko ti prostor i budžet dozvoljavaju, za kardio trening uzmi sobni bicikl, sa kojim možeš odraditi odličan trening u svoja četiri zida. Vreća za boks i rukavice, vjeruj nam, pored odličnog kardio treninga, predstavljaju i oslobađanje od negativne energije. Ovo je odlična terapija da izbaciš sve negativne misli iz glave.

teretana u kući
Foto: shutterstock

Pilates loptu možeš koristiti za jačanje kičme i izvođenje raznih drugih vježbi. Možeš ih koristiti i kao kancelarijsku stolicu u kućnoj kancelariji. I one su prilično jeftine.

Posljednje na našoj listi, ali ne manje važno, jesu ogledala u sobi. Pretpostavljamo da se i ti voliš ogledati dok izvodiš određene vježbe, da vidiš da li ih izvodiš pravilno. Najbolje ih je montirati na zid, a idealno bi bilo da zauzimaju što veću površinu, tako će i soba izgledati veće.

Izvor: starsinsider.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum