Trenutno čitaš
Taylor Swift: Fanovi i kritičari reaguju na novi dupli album iznenađenja The Tortured Poets Department

Taylor Swift: Fanovi i kritičari reaguju na novi dupli album iznenađenja The Tortured Poets Department

Taylor Swift The Tortured Poets Department
Banja Luka Fest - Bijelo dugme
Banja Luka Fest - Bijelo dugme

Dva sata nakon što je objavila svoj dugo očekivani album “The Tortured Poets Department”, Taylor Swift je najavila veliko iznenađenje: to je dupli album.

“Napisala sam toliko izmučene poezije u protekle 2 godine i htjela sam sve to podijeliti s vama, pa evo drugog dijela TTPD: Anthology. 15 dodatnih pjesama”, objavila je Swift na Instagramu u 2 ujutro po istočnom vremenu. “A sada priča više nije moja… sad je vaša.”

Kao i sva njena izdanja, The Tortured Poets Department je bio dugo očekivan, iako je izašao samo 18 mjeseci nakon njenog posljednjeg izdanja, Midnights iz 2022., i šest mjeseci nakon izlaska 1989. (Taylor’s Version). U njemu se pojavljuju američki reper Post Malone na glavnom singlu Fortnight i Florence Welch, engleskog benda Florence + the Machine u singlu Florida.

Kritičari su uglavnom pozitivni: Variety ga je nazvao “hrabrim” i “zadivljujućim” i “najboljim Taylor Swift albumom ikada”, dok je Rolling Stone ocijenio “divlje ambicioznim i slavno haotičnim”. No, NME je rekao da album sadrži “neke od njenih najzanimljivijih stihova do sada”.

Tekstovi na novom albumu takođe se dotiču njenih sukobljenih osjećanja o slavi i njenom vremenu nastupa na turneji Eras koja je u toku, koja je rušila rekorde da bi postala najveća turneja do sada. Na novoj numeri I Can Do It With a Broken Heart, ona opisuje nastup pred milionima i završava sa: „Tako sam jadna! A niko ni ne zna!”

Swift je opisala album kao „antologiju novih djela koja odražavaju događaje, mišljenja i osjećaje iz prolaznog i fatalističkog trenutka u vremenu – onog koji je u jednakoj mjeri bio i senzacionalan i tužan”.

„Ovaj period autoričinog života je sada završen, poglavlje zatvoreno i zadato“, nastavila je. „Nema se šta osvetiti, nema obračuna koje treba podmiriti nakon što rane zacijele. I nakon daljeg razmišljanja, ispostavilo se da je dobar broj njih samopovrijeđen.”

Tekstovi Taylor Swift su poetični i plodni kao i uvijek, a slušaoci će imati izazov da razluče činjenice od fikcije dok dobitnica Grammyja ogoljava priče o romansama koje su se pretvorile u tragedije preko ambijentalnih sintisajzera.

Obožavatelji i muzički sljedbenici podjednako će proučavati radnje kako bi stekli uvid u njene veze visokog profila, a njena legija Swifities već je preplavila društvene mreže teorijama zavjere, nagađajući koji su tekstovi inspirisani bivšim Joeom Alwynom ili Mattyjem Healyjem, a koji su o trenutnom momku Travisu Kelceu.

Sa svojom rekordnom turnejom Eras Tour i nedavnim istorijskim osvajanjima Grammyja, Swift se nalazi u neusporedivoj imperijalnoj fazi. Ali na The Tortured Poets Department, kantautorka još jednom dokazuje zašto je najsjajnija zvijezda u svijetu muzike.

Naslovna fotografija: Instagram/taylorswift

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum