Trenutno čitaš
Sve što trebaš znati o keratinskim tretmanima za kosu

Sve što trebaš znati o keratinskim tretmanima za kosu

Banjaluka Fest
Banjaluka Fest

Keratin je protein koji pomaže u jačanju kose kako bi se spriječilo lomljenje i kovrdžanje kose. Od vitalnog je značaja za održavanje jake i zdrave kose, koji uveliko sprečava pucanje kose. Keratinsko ravnanje kose je tehnika potekla iz Brazila, te je vrlo popularan tretman za ravnanje i obnavljanje oštećene kose, ali keratinski tretmani imaju i neke svoje nedostatke kojih trebamo biti svjesni.

Šta je keratinski tretman?

Keratin je strukturni protein koji se nalazi u našoj kosi, koži i noktima. Takođe se često nalazi u proizvodima za oblikovanje kose kako bi se ojačala kosa. Keratinski tretmani su polutrajni tretmani za ispravljanje kose koji zaglađuju i dodaju sjaj kosi. Međutim, način na koji tretmani funkcionišu ne zavisi od upotrebe keratina. Da bi se kosa učinila ravnijom, otopina koja sadrži derivat formaldehida ili (mnogo sigurniju) glioksilnu kiselinu prolazi kroz kosu i daje joj ravan izgled i sjaj. Rezultati tretmana mogu trajati od tri do šest mjeseci. Tretmani dobro djeluju na većinu tipova kose, i preporučuje su svima koji žele smanjiti kovrdžavost, ispraviti kosu ili pojačati njen sjaj.

Foto: Freepik

Može li keratinski tretman pomoći u rastu kose?

Prednosti tretmana mogu učiniti da kosa brže raste, ali zapravo je sve u jačanju kose. Keratin pomaže u dodavanju sjaja, smanjenju kovrdžanja i smanjenju pojave ispucalih vrhova, a svi ovi efekti mogu pomoći da kosa izgleda duže. Drugim riječima, smanjenje lomljenja kose pomaže stvaranju iluzije duže kose. Tretman čini kosu lakšom za rukovanje tako što zaglađuje kutikulu i zatvara je, pomažući u sprečavanju kovrdžanja. Vrhovi se ne lome i ne cijepaju što kosi omogućava da zadrži svoju dužinu bez pokidanih vrhova.

Može li se uraditi keratinski tretman ako je kosa prirodno kovrdžava?

Keratinski tretmani dobro djeluju na većinu tipova kose. To važi i za kovrdžavu kosu koju će potpuno izgladiti i dodati joj još sjaja, jer kovrdžava kosa slabije reflektuje svjetlost od ravne, tako da će imati više sjaja nakon keratinskog tretmana.

Kako keratinski tretman djeluje na farbanu kosu?

Još jedna dodatna prednost keratina je da će obojenu kosu održati živom. Tretman zatvara boju, čineći da traje duže i izgleda sjajnije.

Foto: Freepik

Da li je keratin isto što i japanski tretman ili brazilsko ravnanje kose?

Iako je sličan drugim tretmanima za ispravljanje kose, keratinski tretmani su i dalje značajno drugačiji. Keratinski tretmani su manje stroga opcija u odnosu na druge tretmane ravnanja poput relaksatora. Keratin je odličan za one koji imaju kovrčavu kosu i žele dugotrajnu ravnu i glatku kosu. Hemikalije sa keratinom su malo manje štetne od onih koje se nalaze u drugim tretmanima za ispravljanje.

Glavna razlika između keratinskog tretmana i drugih tretmana je dužini trajanja. Tretman s keratinom privremeno olabavi  kosu i vremenom nestane. Tekstura vaše kose će se na kraju vratiti u svoje prirodno stanje. S drugim tretmanima to i nije tako jer neki od njih razbijaju molekularne veze u kosi i trajno je ispravljaju. Budući da japanski tretmani za kosu i tradicionalni relaksatori trajno razbijaju veze kose pomoću amonijum tioglikolata i natrijum hidroksida, oni su daleko efikasniji u ravnanju kose, ali i štetniji.

Foto: Freepik

Koji je proces keratinskog tretmana?

Tretman traje nekoliko sati, iako se razlikuje u zavisnosti od dužine i tipa kose. U zavisnosti od teksture i gustine kose, tretman može trajati od va do četiri sata.

Pročitaj

Koliko dugo traju keratinski tretmani?
Glavno pravilo keratinskih tretmana je držanje podalje od vode i vezivanje kose u rep najmanje tri dana, a stručnjaci navode da je ključ za održavanje tretmana što je duže moguće korištenje šampona bez sulfata na dane kada perete kosu.

Zašto neki frizeri ne rade keratinske tretmane?

Briga oko keratinskih tretmana vrti se oko jednog od sastojaka koji se nalazi u većini tradicionalnih salonskih formula: formaldehida. Tretmani se rade i sa sastojcima poput metilen glikola, formalina, metanala i metandiola, koji oslobađaju kancerogeno jedinjenje kada se pomiješaju s vodom tokom tretmana.

Rizici su mali, od iritacije očiju i kože, ali ipak postoje.

Tretmani zahtijevaju visoku temperaturu kako bi se kosa učvrstila. Ako želiš keratinski tretman koji je manje štetan, istinski bez formaldehida, umjesto njega koristi tretman koji sadrži glioksilnu kiselinu. Ne ispravljaju kosu tako dramatično (više je za pojačavanje sjaja i borbu protiv kovrdžanja), ali je i mnogo sigurniji.

 

Izvor: harpersbazaar.com

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum