Trenutno čitaš
Svaka zaista zdrava veza ima jednu zajedničku osobinu

Svaka zaista zdrava veza ima jednu zajedničku osobinu

Bingo - Sve za dom
Bingo - Sve za dom

Da li se često osjećaš obezvrijeđeno od strane partnera? Ako se od tebe traži da napišeš tri važna sastojka uspješne veze, šta ćeš uključiti? To bi najvjerovatnije uključivalo ‘ljubav’, ‘razumijevanje’ i ‘komunikaciju’, ili možda ‘ljubav’, ‘prihvatanje’ i ‘povjerenje’.

Ljubav će sigurno biti na vrhu liste, ali koliko nas bi uključilo ‘poštovanje’? Čak i kada toliki dio veze zavisi od poštovanja, nikada se zapravo ne fokusiramo na značaj poštovanja da promijeni cjelokupnu hemiju veze.

@explorerssaurus_

Zar poštovanje ne dolazi kao očigledan dodatak u vezi? Volimo da verujemo u to. Ali, ne, ljubav nije sinonim za poštovanje. Ljubav je: „Trebaš mi. Želim da budeš sretan.” Poštovanje je: „Ugledam se na tebe. Cijenim tvoje riječi i mišljenja.”

Iako poštovanje izgleda kao lak zadatak, često ćemo vidjeti parove kako se međusobno nagrizaju, aktivno učestvujući u međusobnom nepoštovanju. Nepoštovanje ima svoj izraz u raznim oblicima. Dolazi u obliku pogrdnih komentara i omalovažavanju partnera. Suptilni govor tijela koji pokazuje ravnodušnost, kao što je prevrtanje očima, odbacivanje nečega što je partner rekao zamahom ruke…

Poštovanje podrazumijeva sposobnost da tražimo kvalitete i sposobnosti u svom partneru i obožavamo ga i divimo mu se zbog toga. Poštovanje u vezi je pijedestal na koji stavljamo svog partnera jer prihvatatmo osobu takvu kakva jeste. Poštovanje takođe znači biti u stanju da se ugledamo na partnerove kvalitete, da budemo inspirisani i ohrabreni.

Iako nepoštovanje nema nikakav neposredan uticaj na vezu, osim svađe ili dvije, s vremenom rađa prezir. Postepeno, ogorčenost počinje da prerasta u ljutnju i intenzivnu strast zamjenjuje toksična veza. Osjećanja više nisu ljubav i obožavanje, već se pretvaraju u ciklus upiranja prstom i seanse prigovaranja.

@nomadswithrings

Evo kako da poštuješ svog partnera:

1. Ispoštuj obećanja

Da li ispunjavaš sva obećanja koja daješ? Ili su to samo prazne riječi? Ako nešto kažeš, pobrini se da to uradiš. Ništa ne vrišti nepoštovanje glasnije od postavljanja nekoga na visoki pijedestal očekivanja i guranja ga odatle u tren oka. To znači da ne cijeniš prisustvo partnera u svom životu. Kada partner shvati da nema vrijednosti, počeće da se distancira.

2. Pokaži svoje napore u drugim aspektima svog života

Kada partner shvati da se trudiš u drugim aspektima svog života – profesionalnom, porodičnom životu i u krugu prijatelja, počinje da te poštuje. Nikada nemoj izbjegavati izvršenje plana ili se suočiti sa izazovnim situacijama. Ovi mali napori govore više od svega.

Pročitaj
Little Cottage Dream

Poštovanje u vezi je dvosmjerna ulica. Jednom kada stekneš poštovanje partnera, on/ona će takođe početi da poštuje tebe.

3. Ne izbjegavaj konfrontaciju

Možeš izbjeći sukobe danas, sutra ili čak sedmicama, ali situacija se sama po sebi neće poboljšati. Ako zaista želiš da veza bude uspješna, obavi taj težak razgovor. Ukloni blokade i zidove između vas i razgovaraj o svojim granicama, nesigurnostima, vrijednostima i pogledima na život. Nemoj se plašiti da se boriš za svoje potrebe u vezi. Veza zahtijeva zajedničke napore.

Nepoštovanje partnera ubija njegov/njen osjećaj samopoštovanja, njegovu/njenu autonomiju i vuče odnos prema bolu i patnji. Poštovati partnera znači da se prema njemu/njoj ponašaš nježno i pažljivo. Nije tako teško poštovati drugu osobu kada vam je iskreno stalo do njenog ličnog rasta.

Zapamti, prava ljubav nije zasnovana na romantici ili večeri uz svijeće. Zasniva se na poštovanju, kompromisu, brizi i povjerenju.

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum